­ AYNIOĞLU CAMİİ | Kültür Portalı

AYNIOĞLU CAMİİ - Afyonkarahisar

Adres Arap Mescit Caddesi No: 16 Merkez/Afyonkarahisar
Yaptıran Hacı Mustafa Ağa
Kitabe Var Çeşme için
Vakfiye Var Çeşme için
Genel Tanım Hacı Abdurrahman Mahallesinde, Aynıoğlu sokak üzerinde bulunur. Giriş kuzeydedir. Moloz taştan dikdörtgen planlı caminin tavan ve tabanı ahşaptır. Kuzey batıda yer alan minaresi tuğla gövdelidir. Kuzey duvarı (cephe) sonradan beton olarak yapılmıştır. Dıştan iki katlı görünümlüdür.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Caminin güneyi moloz taş örgülü, kuzeyi beton sıvalıdır. Üstü marsilya kiremit kaplı çatılı, kuzey cephesi tamamen yenilenmiş bir camiidir. Giriş kuzeyde olup, dört basamaklı mozaik bir merdivenle girilir. Cephede altta üç adet kare, üstte üç adet enine dikdörtgen pencereler bulunur. Yol seviyesinden yüksektedir. İbadet mekânına iki basamaklı merdivenle çıkılan antreden sonra gelen bir basamakla girilir. Kapı ahşap söveli, basit, camlı bir kapıdır. Dış kapı girişi karşısında yer alan küçük oda (abdest alma ve tuvalet) ihtiyaç yeri olarak kullanılmaktadır. Kadınlar yerinin girişi de cepheye verilmiş olup, esas giriş kapısının solunda küçük bir kapıdan girilir. Cephe çimento serpme ve mavi boyalıdır. MİNARE: Kuzey cephede kuzey doğu köşede bulunur.Kaide kesme taştan pabucu iki silindirik kesitli silmelidir. İki sıra tuğladan taş bileziğe geçilir. Tuğla gövdeli minaresin şerefe altında bir sıra dış motifi bulunur. Şerefe altı değişik tarzda dizilmiş üç sıra kirpi burnu tarzındadır. Şerefe korkuluğu kesme taş olup, ışık yeri için oyuklar bırakılmıştır. Işıklandırma, şerefe korkuluğu üzerine dikine konan ampullerle olmaktadır. Külah araları buzlu cam olan saç kafeslidir. Alemi yeni değişmiştir. Şerefe altındaki ince silindirik bilezik yeşil boyalıdır. Minareye 54 basamaklı merdivenle çıkılır. İki ışıklıklı minare kapısı son cemaat mahallinden güneye açılan küçük bir kapı ve üç basamakla yapılmıştır.“FEVELLİ VEÇHEKE ŞADRAL MESCİD-ÜL HARAM” “Kulum Muhammed i bir gece Mescid-i Haram dan” kendisine bir kısım ayetlerimizi göstermek için, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa ya götüren Allah’ın sanı yücedir. Doğrusu O, işitir ve görür. İki yan duvarda üç, mihrabın iki tarafında birer olmak üzere sekizgen çerçeveli, beyaz zemin üzerine siyah yazı ile Esbab-ı Kirâm ın adları yazılmıştır. Mozaik kaplı antrenin güneyindeki bir kapıdan tek hücreli tuvalete girilir.”Antreye üç basamaklı, ana mekana iki basamakla çıkılır. Hüseyin yazılı levhada hattat “ Aynıoğlu Camii Şerifine Yadigar” yazmış ad ve tarih yok, doğu tarafı da bahçedir. Dikine üç adet tekne tavan, ortadaki tavan basit ahşap işçilik ve bir tanesi daire diğeri çiçek formlu sua tavan göbeği vardır. Tavandan duvarlara ve sütunların üzerindeki hatıllara geçiş daire yayları ile geçilmiştir. İÇ MEKAN:Mihrap yönünde dikine, dikdörtgen olan ibadet mekanı 16,68 X 7,73 metre ebadındadır. Tavan- taban ahşaptır. İç mekanın, batı duvarında yuvarlak kemerli niş içinde üç pencere, doğu duvarında altı adet dikdörtgen pencere, kuzey duvarında altta üç adet kare pencere, üstte kadınlar mahfilini aydınlatan enine dikdörtgen üç pencerelidir. Ana mekana iki kapı kanatlı dikdörtgen formlu ahşap bir kapı ile girilir. Mihrap mermerden güney batıdaki minber saçtandır. Ahşap tavanı üçerden altı destekler. Bunların ikişer tanesi ahşap, kadınlar mahfilinin altına isabet edenleri ise betondandır. Kadınlar mahfilinin bulunduğu kuzey kısmı sonradan beton olarak yapılmıştır. Ahşap direkler, camii iç mekanını üç sahına böler. Orta sahının üstüne isabet eden ahşap tavanda iki ahşap ışınlı göbek bulunur Yanlarında da bordür halinde değişik şekillerde şeritler uzanır. Kuzey batıda bulunan müezzinliğin önü, ahşap direk altlarında ( 80 cm ) olduğu gibi ahşap lambri kaplamadır Müezzinlik bölümünün batısındaki duvarda bir gömme dolap var.18 basamaklı beton merdivenle çıkılan kadınlar mahfilinin hem camii cephesine açılan kapısı hem de ibadet mekanına açılan bir ara kapısı vardır. Burası enine dikdörtgen planlı olup üç küçük pencere ile aydınlanır.
Tescil Kararı GEEAYK A-1522 09.02.1979, KKTVK 100 02.10.1986, EKTVKBK 824 20.10.2005
Yayın Dizini Aygen, M.Saadettin; Afyonkarahisar Camileri, Ankara, 1973
Ekler Rapor, fotoğraf, harita, kroki, kitabe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3466    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 11 Mayıs 2016 Çarşamba