­ AKMESCİT CAMİİ-ÇEŞMESİ VE HACI HAMZABEY MEZARI | Kültür Portalı

AKMESCİT CAMİİ-ÇEŞMESİ VE HACI HAMZABEY MEZARI - Afyonkarahisar

Yaptıran Ketencioğlu Hacı Hamza
Yapım Tarihi H.800-M.1397
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Akmescit zaviye caddesi ile Akmescit Dağ sokağın kesiştiği köşededir. Kesme taştan yapılmıştır. Tek kubbesi kurşun kaplıdır. Minare tuğla gövdeli olup doğu cephesinin ortasındadır. Camiin kuzey ve batısı bahçe olup; Bahçede Hamza beyin mezarı, Kur'an kursu verilen küçük bir oda ve hela vardır. Güneyi ve doğusu yoldur. Minare kaidesinin güneyinde aynı adla anılan bir çeşme yer almıştır. Marsilya kiremit örtülü olan üç yöne akıntılı son cemaat yeri ve kadınlar mahfili sonradan yapılmış olmalıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Horasan kaplı olan kubbe 1960 yılında halkın katkısı ile kurşun kaplandı.1970 de de yeni minber, mihrabın mermer kaplanması, Kur'an kursu odası, tuvalet ve duvarlardaki 0.90 m. Lambri kaplama yapılmıştır. 1977 de boyası yenilenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı DIŞ GÖRÜNÜŞ: GÜNEY CEPHE: Eğimli olan sokağa uydurulmuştur. Su basmana kadar iri blok kesme taşlarla, üst kısım daha küçük sıralı kesme taşlarla derzli olarak yapılmıştır. Üste iki küçük altta iki büyük sivri kemerli, dikdörtgen pencereleri vardır. DOĞU CEPHE: (Akmescid Zaviye Caddesi); Altta bir sivri kemerli bir düz letonlu iki, üstte bir sivri kemerli pencere vardır. Ana mekanın kuzey köşesinde, sonradan yapılmış olan son cemaat yerinin arasında minare kaidesi, Minare kaidesinin güneyinde cephesi doğuya bakan ve düz lentolu pencerenin altında aynı adla anılan çeşme. Minare kaidesinin kuzeyinde son cemaat yerinin üstünde düz lentolu bir, altta yuvarlak kemerli bir pencere ile cami avlusunun yuvarlak kemerli iki ahşap kanatlı kapısı ve kapının iki tarafında düz lentolu, demir parmaklıklı birer pencere yer almıştır. KUZEY CEPHE: Kesme taş söveli, yuvarlak kemerli, iki kanatlı ahşap kapıdan. Son cemaat yerine girilir. Kapının üstünde üç panel içinde bir yazıt. Kapının iki yanında kesme taş söveli, geçme demir parmaklıklı, yuvarlak kemerli birer pencere, üst katta ortada yuvarlak söveli bir, iki yanında düz lentolu birer pencere yer almıştır. Kapının üzerinde oluklu saçtan asma bir yağmur saçağı vardır. BATI CEPHE: Avluya bakmaktadır. Üstte iki küçük, altta bir büyük pencere vardır. Alttaki ikinci pencere (Minber yüzünden) kapatılmıştır. Sonradan yapılmış kadınlar mahfilinin demir parmaklıklı, On dört basamaklı taş merdiveni ve sahanlığı ile kapısı bu cephededir. Kubbe kurşun kaplama olup on iki gen kasnak ile çevrelenmiştir. Dört cephede birer küçük pencere yer almıştır. Son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinin üstü üç yöne akıntılı kırma çatı olup Marsilya tipi kiremit örtülüdür. MİNARE; Doğu cephenin ortasında tabanı kare planlı kaide yarıya kadar yükselir. Yarıdan sonra altıgene dönüşür. Pabuç üç basamak ile yukarıya doğru daralarak üçgenlerle gövdeye geçer. Şerefe tuğla sarkıtlar üzerine oturmuştur. Demir parmaklıklıdır. Külah sivri ve çinko kaplamadır. Minare kapısı iç mekânda olup, 78 basamaklı beş ışıklıdır. ÇESME; Minare kaidesinin güneyinde, doğu cephededir. İki yana birer paye arasında derin olmayan bir niş şeklindedir. İki payeyi bir silme birleştirir. Silme altında nişin ortasında (Dört panel, iki satır) bir yazıt vardır. Hala çalışmaktadır.(Tarih 1322. ) ANA MEKAN ( Ölçüleri; 7.4 X 7.50 m ); güney duvarda, ortada mermer kaplı, içi alçı sarkıtlı mihrap, iki yanda iki büyük, üstte iki küçük pencere vardır. Batı duvarda; güney köşede yeni yapılmış lambri minber, altta bir, üstte iki pencere vardır. Doğu duvarda üstte bir, altta iki pencere ve minare kapısı ile minare kapısının yeni yapılmış, ahşap korkuluklu müezzinlik vardır. Kuzey duvarda üç sivri kemerli kapı ile son cemaat yerine geçilir.
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı GEEAYK A-1404 17.11.1978- EKTVKK 2340 02.05.2003- EKTVKBK 1587 24.11.2006- EKTVKBK 2076 27.08.2007
Yayın Dizini Aygen M.Saadettin Afyonkarahisar Camileri. Sayfa:12 Ulusoğlu Matbaası. 1973-Ankara UZUNÇARŞILIOĞLU,
Ekler Rapor, fotoğraf, harita, kroki, kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 4274    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı