­ AFYON LİSESİ | Kültür Portalı

AFYON LİSESİ - Afyonkarahisar

Adres Dumlupınar Mahallesi Ordu Bulvarı No: 16 MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Milli Eğitim Bakanlığı
Yaptıran Maarif Nazırlığı
Yapan Ermeni Ustalar
Vakfiye -
Genel Tanım Ordu Bulvarında, istasyona gidişte sağ kanatta yer almış, doğu batı doğrultusunda caddeye koşut durumda, iki katlı yığma bir yapıdır. Önde kesme taş kaplamalı, arkada köşeler kesme taş olarak yapılmıştır. Bahçe demir parmaklıkla çevrelenmiştir. Ana giriş önde olup gösterişlidir. Arkada bahçeye merdivenle inilen iki kapısı vardır. Cephede I ve II kat pencereleri üst ve alt kısımları girişin çevresi çini kaplamadır. Kırma oturtma çatısı marsilya örtülüdür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1962-1964 yıllarında kalorifer donanımı yapılmıştır. Ön yüzde zamanla yıpranan çiniler yenilenmiştir. Gereksinim duyuldukça badana- boya yapılmaktadır. Özelliği bozulmadan zaman zaman onarımlar yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Doğu-batı doğrultusunda, ince uzun dikdörtgen planlıdır. Bodrum ile beraber üç katlıdır. Kuzeyi ön yüz, güneyi arka yüzdür. Her iki uçta ve ortada önde az, arkada çok olmak üzere çıkmaları vardır. Kademeli kırma, oturtma çatısı Marsilya tipi kiremit örtülüdür. Bina yuvarlak motifli bir bilezikle kesme taş su basmanından ayrılmıştır. ÖN YÜZ: Gösterişli girişi bu yüzdedir. Mermer korkuluklu yeni basamaklı bir merdivenle iki kanatlı ahşap-cam kapıya çıkılır. Kapının bulunduğu bölüm en fazla dışarlak olan bölümdür. Kapının üzerindeki dikdörtgen çini kaplamalı panonun üzerinde tüm alanı kaplayan basık sivri kemerle biten bir pencere içinde üç küçük, bitişik basık sivri kemerli pencere yer almıştır. Bu kısmın çatısı yanlarda yayvanlaşan tonoz formunda yapılmış, pencere ile çatı arasındaki boş kalan alan ve sivri kemerin iki yanı alana uygun çini kaplanmıştır. Çiniler çok renkli geometrik ve bitkisel küçük kare plakalar halindedir. Ön kapının ortasından geçen eksene göre bina cephesi simetriktir. YAN YÜZLER; İki yan yüz olup, birbirine simetrik olarak yapılmıştır. Her yüzde altta altı dikdörtgen, üstte altı basık yuvarlak kemerli altı pencere yer almıştır. Pencere araları ve köşeler kesme taş dışarlak dikey bağlantılıdır. Bu yüzlerde de boş kalan alanlar çini ile kaplanmıştır. ARKA YÜZ; Ön yüz görüntüsüne çok yakındır. Dışarlak olan kısımlar simetriktir. Orta bölümde; alta bodrum katına açılan bir kapı, kapının iki yanında birer küçük pencere, birinci katta ortadaki iki yandakine göre geniş dikdörtgen üç pencere, üstte ortadaki geniş üç basık sivri kemerli pencere yer almıştır. İçerlek olan orta kısımda ortada on taş basamaklı basık yuvarlak kemerli iki kanatlı birer kapı, kapının iki yanında birer dikdörtgen pencere, üstte basık kemerli üç pencere, altta merdivenin iki yanında birer küçük pencere yer almıştır. BODRUM KAT: Her iki uçta güneye uzanan bölümlerden batıda bulunan erkekler için, doğuda bulunan kızlar için heladır. Orta bölümde ise kömürlük ve kalorifer dairesi olarak kullanılmaktadır. Bodrum kata birinci kattan ortadaki iki merdiven ile bahçeye açılan biri büyük biri küçük iki kapısı ile girilir. BİRİNCİ KAT; Her iki yanda üçerden altı sınıf, üç oda, hela ve üst kata çıkışı sağlayan merdivenler ile arkaya açılan iki kapı ile öne açılan cümle kapısı vardır. İKİNCİ KAT; birinci kat ile aynı plandadır. Farklı olarak giriş kapıları yoktur, her iki kanatta bulunan sınıflar ve odalarda süsleme yoktur. BAHÇE; Ön yüzde batı kanat önünde bir dikdörtgen havuz, doğu kanat önünde küçük bir kaide üzerine oturan Atatürk Büstü yerleştirilmiştir. Ön bahçe arka bahçeden duvarlarla ayrılmıştır. Batı kısmında girişi kontrol eden nöbetçi öğretmen binası, Doğu kısımda ise yatakhaneler kompleksi yapılmıştır. Arka bahçe spor alanı olarak kullanılmaktadır.
Orjinal Kullanım Okul
Bugünkü Kullanımı Okul
Önerilen Kullanım Okul
Tescil Kararı EKTVKBK 3061 11.09.2008-EKTVKBK 1534 03.11.2006-EKTVKBK 1230 09.06.2006-EKTVKBK 781 08.12.2005-
Yayın Dizini 40.Dönem Afyon Lisesi Mezunları 1972 Karma Ekonomi Matbaası Cağaloğlu İSTANBUL
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 2115    Eklenme Tarihi : 20 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Mayıs 2013 Pazartesi