­ SULTAN DİVANİ MEVLEVİHANESİ | Kültür Portalı

Sultan Divani Mevlevihanesi - Afyonkarahisar

Anadolu’da kurulan ilk mevlevîhânelerdendir. Kuruluşu 13'üncü yüzyıla kadar dayanır.

Fotoğraf: Mehmet Fındık

Tarih boyunca birçok önemli icraata merkez olmuş Afyonkarahisar Mevlevîhânesi, Konya Mevlevîhânesi'nden sonra önemli mevlevîhânelerdendir. Afyonkarahisar Mevlevîhânesi, özellikle 16'ncı yüzyılda Hz. Mevlânâ’nın yedinci kuşak torunlarından Sultan Dîvânî zamanında mevlevîlik açısından çok önemli bir merkez olmuştur.

“40 Hatimli Şifalı Aşûre” geleneği ilk defa Sultan Dîvânî zamanında Afyonkarahisar Mevlevîhânesi’nde başlamış ve birçok mevlevîhâneye buradan yayılmıştır. Günümüzde bu geleneği devam ettiren tek mevlevîhânedir.

Birkaç defa yangın geçirmiş olan Afyonkarahisar Mevlevîhânesi, 1902’deki büyük yangından sonra tamamen yanmış ve bugünkü haliyle Şeyh Celâleddin Çelebi zamanında 1908’de hizmete girmiştir.

Bahçesinde Derviş Odaları, Matbah, Hâmuşân (Mezarlık) bulunan mevlevîhâne, son olarak 2008 yılında restore edilmiş ve 30 Aralık 2008 tarihinde “Sultan Dîvânî Mevlevîhâne Müzesi” adıyla hizmet vermeye başlamıştır.

Kaynak: "Anadolu'nun Kilidi AFYON" kitabından 18.05.2016 tarihinde kaydedilmiştir.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Mevlevihane
Afyonkarahisar Merkez Kentsel Sit içerisinde olup toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.
Mevlana Mah. Türbe Cad. No:17 Afyonkarahisar

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 18859    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Mayıs 2020 Cuma