­ İZZETTİN ÇALIŞLAR KIŞLASI | Kültür Portalı

İzzettin Çalışlar Kışlası - Adana

Adı İzzettin Çalışlar Kışlası
Mah. Köy - Mevkii Köprülü
Adres Köprülü Yüreğir/ADANA
Vakfiye
Genel Tanım Kışla kompleksi içinde bulunan çok sayıda yapıdan altı tanesinin 1900 lü yıllarının başında inşa edilmiş olduğu 5 tanesi dönem özelliklerini büyük oranda koruduğu bir tanesinin ise aynı dönem yapısı olduğu hissedilmektedir.Beraber değişime uğramış olduğu görülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı LOJİSTİK DESTEK KOMUTANLIĞI:Kompleksin en nitelikli yapısıdır.İki katlı ve dikdörtgen planlı olan bu yapı ortasındaki giriş bölümünün cephe hattından dışa doğru çıkarılmasıyla hareket kazanmış sivri kemerli üst kat pencereleri ile giriş iyice vurgulanmıştır.Yapının köşeleri ve açıklıkları çevreleyen sövele düzgün kesme taştır.Pencereler pvc olarak yinelenmiştir.Duvarlar sıvalı olduğundan malzeme tespiti yapılamamıştır.Özgününde ahşap olduğu söylenen döşemeler betonarme olarak yenilenmiştir.Üst katın balkonları süslemeli taş konsolla taşınmıştır.Üst kat döşeme hizasında sade bir taş silme,yapı bitiminde ise hareketli silme bulunmaktadır.Çatı örtüsü kırma çatı olup silmenin arkasında kalacak şekilde sandviç panel ile kaplanmıştır. GIDA KONTROL MÜFREZE KOMUTANLIĞI:Tek katlı ve dikdörtgen planlı olan bu yapının köşeleri ve açıklıkları çevreleyen söveler düzgün kesme taştır.Pencereler pvc olarak yenilenmiştir.Duvarlar sıvalı olduğundan malzeme tespiti yapılamamıştır.Çatı örtüsü beşik çatı olup sandviç panel ile kaplanmıştır. TUVALETLER:Tek katlı ve kare planlı olan bu yapının köşeleri ve açıklıkları çevreleyen sövele düzgün kesme taştır.Pencereler de ahşap kapaklar bulunmaktadır.Duvarlar sıvalı olduğundan malzeme tespiti yapılamamıştır.Çatı örtüsü beşik çatı olup sandviç panel ile kaplanmıştır., ER KOĞUŞU:Tek katlı ve dikdörtgen planlı olan bu yapının köşeleri ve açıklıkları çevreleyen sövele düzgün kesme taştır.Pencereler pcv olarak yenilenmiştir.Duvarlar sıvalı olduğundan malzeme tespiti yapılamamıştır.Çatı örtüsü beşik çatı olup sandviç panel ile kaplanmıştır. BÖLÜK KARARGAHI(HAMAM):2 katlı ve tek katlı bölümlerden oluşan bu yapıdan eklentiler bulunmaktadır.Özgün bölümü dikdörtgen planlı olan bu yapı 2 katlı giriş bölümünün cephe hattından dışa doğru çıkarılmasıyla hareket kazanmıştır.Bu bölümün arkasında yer alan hamamın üst örtüsü kubbelidir.Yapının köşeleri ve açıklıkları çevreleyen sövele düzgün kesme taştır.Pencereler pvc olarak yenilenmiştir.Duvarlar sıvalı olduğundan malzeme tespiti yapılamamıştır.Çatı örtüsü kırma çatı olup marsilya kiremit kaplıdır. FIRIN:Bölük karargahının yanında bulunan dikdörtgen planlı bu yapının cephe özellikleri bozulmuştur.Diğer yapılardaki gibi kesme taş elemanlarının barındırmayan cephede açıklarla düzensizdir ve eklentiler mevcuttur.Kompleksin bir parçası olması ve geleneksel malzeme ve tekniğiyle yapılmış olmasının dışında bir özelliği bulunmamaktadır.