­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Adı SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ
Harita No 16 M III
Mah. Köy - Mevkii Sarıyakup Mahallesi
Adres Sarıyakup Mahallesi Sarıyakup Sokak No:26 Seyhan/ADANA
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parselde yer alan taşınmaz yığma yapı tekniğinde ahşap ve kagir yapı elemanlarıyla inşa edilmiş,iç avlulu ve iç sofalı plan anlayışında yapılmış 2 katlı bir yapıdır.Yapıya kemerli ahşap çift kanatlı bir kapıyla iç avlu mekanına,iç avlu mekanından da ahşap ve taş malzeme ile yapılmış merdivenlerden yapının iç avluya cepheli sofa mekanına çıkılmaktadır.Cephelerde yöresel doluluk boşluk oranlarına uygun ölçülerde ahşap pencereler,çıkmalar,iç avlu ve sofa kullanımları,saçak ve silme detayları yapının en önemli unsurlarını oluşturmaktadır. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Yapı bitişik parseldeki 150 envanter nolu taşınmaz ile bağlantılı olarak tasarlanmış ve böylece farklı anlayışlar benimsenmesine karşın,cephede süreklilik sağlanmıştır.Bu iki yapı Alemdar Cami'nin batısında kalan sokağa sarkan cumba ve balkonları ile caminin avlusunu çevreler niteliktedir.Söz konusu taşınmaz günümüzde terkedilmiş ve bakımsız durumdadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 530    Eklenme Tarihi : 19 Aralık 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 19 Aralık 2014 Cuma