­ OTEL | Kültür Portalı

OTEL - Adana

Adı OTEL
Mah. Köy - Mevkii SARIYAKUP MAHALLESİ
Adres SARIYAKUP MAHALLESİ SEYHAN ADANA
Genel Tanım Ateş tuğlası kullanılarak yığma yapım tekniğinde teras çatı olarak inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı yerinde yapılan incelemelerde ise ;zemin katı ticari üst katı otel fonksiyonlu taşınmazın ,zemin ve iki normal kattan ibaret ateş tuğlası ile yığma yapım tekniğinde , teras çatılı olarak inşa edildiği tespit edildi.Ali Münif Yeğenağa cadesi ,104 ada köşe noktasına l plan şemalı olarak yerleştirilen binanın girişi basık kemerle destekli kabalt bölümden geç,ilerek sağlanmaktadır.üst katlarda, kabaltının üzerine denk gelen fuaye yol ve avlu cephesinde açık çıkma yapmaktadır.Bu bölümlerde üçer adet kemerli kapılar açılmıştır.Yapı yüzey sirkülasyonu ,uzun kol ve kısa kolda olmak üzere iki ayrı bölüm halinde yapılmıştır.Uzun kolda yapılan fuaye bölümünün avlu ve cadde cephesi ,yapılan kapalı çıkmalarla nitelendirilmiştir.Avlu cephesinde dikdörtgen formlu pencereler ,cadde cephesinde ise her iki katta, zemine kadar inen üçer adet kemerli pencere açıklıkları bırakıldığı görüldü.Yapının cadde ve avlu yönünde bulunan odalarına orta koridordan ulaşılmaktadır.Merdivenler avlu yönünde yerleşmiş olup yapı döşemeleriyle bağlantılı betonarme sistemle yapılmıştır.Koridor ve odalar kare döşeme , merdivenler yerinde dökme mozaiklidir.Taşınmaz betonarme teras çatı olup avlu yönünde tek katlı yatak odaları eklenmiştir.Bu bölümün üzeri Marsilya kiremit kaplı kırma çatıdır.Teras çatıda avlou yönünde Marsilya kiremir kaplı saçak yapılmıştır.Yapının pencereleri dikdörtgen formdadır.Daha sonraki yıllarda yapıya batı yönünde ,yığma yapım tekniğinde inşa edilmiş zemin +2 normal kattan oluşan otel bölümü eklenmiştir.Bu bölüm teras çatılıdır.Pencereleri dikdörtgen formdadır.Ancak üst katları mevcutta kullanılmayan binaların birleştiği noktada ,dilatasyonlarla ciddi boyutta açılmalar vardır.