­ TAŞ KÖPRÜ | Kültür Portalı

Taş Köprü - Adana

Adana Taş Köprü Seyhan Nehri üzerindedir.  Köprünün ilk kez Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığını öne süren kayıtlara rastlanmaktadır. Ancak bölgedeki Roma köprülerinin, Pompeus veya Augustus döneminde yapıldığı şeklinde görüşler de bulunmaktadır.

Köprü, İmparatorluğun geniş topraklarındaki hakimiyetin zorlaştığı, dolayısıyla ulaşımın önem kazandığı 4. yüzyılda inşa edilmiştir.

Yapı yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Harun Reşit köprüyü bazı eklerle Adana Kalesi'ne birleştirmiştir. IX. yüzyıl başında Harun Reşit’in oğlu olan 7'inci Abbasi Halifesi Memun döneminde onarılan köprünün, III. Ahmet, Kel Hasan Paşa ve Adana Valisi Ziya Paşa tarafından da farklı zamanlarda bakım görmüştür. Son üç onarımının yazıtları mevcuttur. Son onarım 1949 yılında yapılmıştır.

Roma köprü konstrüksiyonunun görkemli bir uygulaması olan Adana Köprüsü, Roma köprülerinin karakteristik niteliklerine sahiptir. Doğu-batı doğrultusunda uzanan Taşköprü, günümüzde 300 metre uzunluğa, 14 kemer gözüne ve 5 tahliye kemerine sahiptir. Yaklaşık 12 metre yükseklikteki köprünün ortası, yanlarından 2,5 metre kadar daha yüksektir. Ve ortalama 9,50- 9,70 metre genişliktedir.

Taş Köprü dünyanın halen kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinmektedir.

Kaynaklar

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Adana’da Roma Dönemi Köprüsü: Taşköprü, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 18, Sayı 1, 2009, s.305–322, Yrd. Doç. Dr. Gözde RAMAZANOĞLU

Adana Gezilecek Yerler

Köprü
Kültür Turizmi
Adana Yeni Valilik Binasına 3,7 km mesafede bulunmakta olup şehir Merkezinden şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Sinanpaşa Mahallesi, 1220 Yüreğir/Adana

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 236807    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Nisan 2024 Perşembe