­ BARUTHANE TÜMÜLÜSLERİ | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Sit

Adı Baruthane Tümülüsleri
Harita No
Mah. Köy - Mevkii Baruthane Mevkii
Adres Baruthane-İlkadım
Diğer Özellikler
Genel Tanım İki yığma tepeden oluşmaktadır. güney tümülüsünün çapı 40 m, yüksekliği 15 m'dir. Kist kayaya oyularak yapılmış iki odalı mezardır. Mezarın toplam uzunluğu 6 m, genişliği 2,5 m, yüksekliği 3m'dir. Odaların duvarları, tavan ve tabanları 3 cm sıva ile kaplanmıştır. Kuzey Tümülüs 30 m çapında, 8 m yüksekliğindedir. Tümülüsün altında arka arkaya sıralanan 3 odalı bir mezar yapısı bulunmaktadır. Bu mezarın uzunluğu 18 m, genişliği 2, 80 ile 3, 25 m, yüksekliği 2,50 m'dir. Odalarda sıva kullanılmamış, yalnızca yarım sütunlar ile süsleme yapılmıştır. Her iki mezarın mimari özellikleri göz önüne alındığında Hellenistik Dönem'e tarihlenmektedir.
Tescil Kararı A-818-14.10.1977
Hazırlayanlar Samsun İl Özel İdaresi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu
Önerilen Koruma
Görüntülenme Sayısı : 392    Eklenme Tarihi : 10 Nisan 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 10 Nisan 2014 Perşembe