­ NARENCİYE ÜRÜNLERİ | Kültür Portalı

Narenciye Ürünleri - Mersin

Mersin'de çoğunlukla Narenciye çeşitlerinden Portakal, Limon, Mandalina ve Greyfurt üretimi yapılmaktadır. Sağlık & Besin Değerleri / İnsan Sağlığına Faydaları Narenciye meyvelerinin, içerdiği vitamin ve lifler ile insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri tüm dünyada kabul görmektedir. Yararları C vitamin deposu olmasıyla sınırlı değildir. C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içerir. Lifler, organik asitler ve şeker açısından zengindir. Tüm bu zengin içeriğin kanseri önlemeden, kanı temizlemeye, karaciğeri güçlendirmekten, cildi güzelleştirmeye pek çok faydası olduğu bilimsel verilere dayanıyor. C ve B vitamini açısından zengin olan narenciye meyveleri, ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor. Damar tıkanıklığını önlüyor. Vücut direncini arttırıyor. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı oluyor. Hazmı kolaylaştırıyor. Enerji veriyor. Narenciye meyvelerinde, B vitamini çeşidi olan folak ve folik asit de bulunuyor. Folik asitin, hamilelik boyunca ve özellikle ilk üç ay çok gerekli ve alyuvarların oluşmasına yardımcı olduğu bilinen bir gerçek. Lifler ise, sindirim sistemini düzenliyor, bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Bilim adamları vücudumuzun C vitamini üretmediğini ve günlük C vitamini ihtiyacımızın 50-70 miligram olduğunu belirtirken, bir portakalda 90 miligram C vitamini bulunuyor. Sigara içenlerde ve enfeksiyonlar sırasında C vitamini ihtiyacı yaklaşık 2 katına çıkıyor. Sabah kahvaltısında içilen bir bardak portakal suyunun, güne dinamik başlamak ve pek çok hastalıktan korunmak için ideal yöntem olduğu açıklanıyor. Bazı greyfurt ve portakal çeşitlerinin iç renginin koyu kırmızı olması, bu meyvelerin bol bol ‘‘likopen’’ içerdiğinin bir göstergesidir. Bu yararlı karotenoid, başta prostat kanseri olmak üzere pek çok kansere karşı koruyucu olarak bilinmektedir. Likopen antioksidan aktivitesi de olan, cilt ve beden yaşlanmasını erteleyen son derece yararlı bir besindir. Mersin'e geldiğinizde mutlaka narenciye ürünlerinden alınız. Vitamin noktalarında taze sıkılmış portakal suyu içiniz.

Gıda
Görüntülenme Sayısı : 1325    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Kasım 2017 Çarşamba