Toplumsal Araştırmaların Nesnesi Olarak Yemek ve Mutfak

88 Prof. Dr. Hayati BEŞİRLİ T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı şımıza çıkacak ancak, bayram veya kutlama yemeklerinde ise bu zaman birlikteliği tanımlayan kültürel bir anlam ifade edecektir (Reyna, 1996:5-7). Sonuç ve Değerlendirme Sosyal ve psikolojik faktörlerin insanların yiyecek alışkanlıklarının oluşması üzerinde etkisi vardır. Kimlik ifadesi olarak beslenme, yemek yeme deneyiminde belirgindir. Beslenme sürecinde kimliğin ortaya konulmasında restoranlar önemli bir işlev ortaya koymakta, müşterilerin beslenme ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadırlar. Yemeği ve mutfağı sıradan bir besin temini ve enerji edinimi sürecinden çıkaran davranış örüntüleridir. Davranış örüntüleri kül- tür oluşturan temel unsurlardır. Toplumsal hayatta sürekli tekrar edilerek yinelenen davranışlar örüntü haline dönüşerek kültürü oluşturur. Yemek kültürü bu kapsamda toplumları diğer toplumlardan ayırıcı bir özellik ortaya ko- yacaktır. Yemek kültürünün insan-çevre ve insan-insan etkileşiminin bir sonucu olarak ortaya çıktığı düşünüldüğünde belirli bir topluma ait olması daha kolay anlaşılabilir. Bu kapsamda ye- meğin sosyal bilimlerin inceleme nesnesi olması kaçınılmazdır.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzMzNDcy