Muğla Mutfağı, Muğla Yemek Kitabı

8 9 GİRİŞ Toplumların mutfak kültürleri yaşanılan yerin coğrafi yapısına, iklimine, toplumsal yapısını oluşturan kültürel geçmişine, dini yapısına ve benzer diğer etkenlerebağlı olarakfarklılıklargösterir.Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine her bölgemizin, her ilimizin kendine özgü yemekleri ve mutfak kültürü bulunmaktadır. Muğla da bu illerimizden biridir. ​Muğla mutfağının genel yapısını sebzeler, yabani otlar, mantarlar vemeyveler, tahıl ürünleri, deniz ürünleri ve et oluşturmaktadır. Yöre mutfağında yer alan ürünler içinde zeytin, zeytinyağı ve bal ayrı bir yere sahiptir Bu kitap, İlin sunduğu söz konusu seçenekler ve olanaklar çerçevesinde oluşan yemek kültürünün tanıtılmasına ve yaşatılmasına katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Kitapta hem Muğla geleneksel mutfağında yer alan ancak pek bilinmeyen ya da günümüzde unutulmaya yüz tutan yemeklere ve aynı yemeğin farklı tariflerine yer verilmiştir. Yaygın olan fakat başka yerlerde de yapılan ve pek fazla yöresel özellik göstermeyen yemekler ise kitaba dahil edilmemiştir. ​Kitabın, Muğla’nın geleneksel lezzetlerinin yaşatılmasına ve tanınmasına katkı sağlamasını umuyor, bu konuda çalışma yapanlara da yardımcı olmasını diliyoruz. INTRODUCTION Culinary cultures of the nations are shaped by the relationship with local ecologies, its climate, its cultural background which forms the social structure, its religious structure and other similar determinants. From the east to the west and the north to the south every region and every city in our country has its unique food and culinary culture. Mugla is one of these cities. The structure of Mugla cuisine is formed by vegetables, range of herbs, mushrooms, fruit, grain products, sea food and meat. Olives, olive oil and honey have particular importance amongst the products of the region. This book was prepared to maintain and promote the culinary culture of the province within the existing options and potential. In this book you can find the traditional but not widely- known receipes; different receipes of certain foods or the ones that used to be popular but in danger of being forgotten today. Some dishes that are very common but are also cooked in other regions and thus lacking regional features were excluded. We hope this book will help maintain and promote traditional Mugla cuisine and pave the way for those who study on the related subject.

RkJQdWJsaXNoZXIy NTU2NTE2