­ AŞURE | Kültür Portalı

Aşure - Muğla

-3 ya da 3,5 litre su

-Tercihe göre bakla, pirinç, börülce

-Tercihe göre karacaot, portakal kabuğu, toz tarçın

YAPILIŞI

Yarma, fasulye ve nohut bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün hepsi ayrı ayrı haşlanır. Haşlanan kuru fasulye ve nohut pişmiş olan keşkeğe ilave edilir. Sıcak suda eritilen şeker eklenir. Şekerden sonra doğranmış kuru meyveler ilave edilir. İndirmeye yakın ceviz dışındaki diğer çerezler aşureye ilave edilir. Kabuk tarçın ve karanfiller atılır. Aşure sonradan suyunu çektiği ve koyulaştığı için gerekirse pişerken üstüne su takviyesi yapılır. Kıvamını alınca ocaktan indirilir. İkram ederken üzerine susam serpilmesi eskiden beri gelenekte vardır. Susam dışında nar, toz tarçın ya da dövülmüş ceviz serpilebilir.

Görüntülenme Sayısı : 5099    Eklenme Tarihi : 14 Haziran 2017 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 17 Eylül 2018 Pazartesi