­ MELİK SUNULLAH CAMİİ MİNARESİ | Kültür Portalı

MELİK SUNULLAH CAMİİ MİNARESİ - Malatya

Adres Battalgazi
Pafta L40-B1
Yaptıran Abdullah Hüsnü Oğlu Çerkez
Yapım Tarihi H. 796 (M. 1393)
Vakfiye
Genel Tanım Minare, Roma sur duvarları içerisinde, Ulu Caminin 250 m. batısında yer almıştır. Halk arasında “Vaiz Ocağı-Vaiz Baba” olarak isimlendirilmiştir. Cami tamamen yıkılmış olduğundan planı hakkında bilgi edinilememiştir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 22.08.2007 tarih ve 548 sayılı Koruma Kurulu kararına istinaden 2008 yılında minare Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Şerefesine dek sağlam olan minaresi tuğla ile inşa edilmiş olup geleneksel Selçuklu yapı özelliğini devam ettirmiştir. Bu minarede yer alan kitabeden de anlaşılacağı üzere caminin Sultan Melik-ül Zahir Berkuk zamanında inşa edildiği anlaşılmaktadır. Minarenin bitişiğindeki türbe girişinde bulunan kitabede M. 1373 tarihinde Hüseyin B. Abdullah adına bir vakfiyeden söz edilmektedir. Türbe içinde üç adet kabir bulunmaktadır. Bazı kaynaklarda Karaca Köy Camii olarak isimlendirilen bu camiyi A.Gabriel “Adile Camii” olarak tanımlamıştır.
Tescil Kararı 11.06.1977/A-610

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1834    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 31 Aralık 2015 Perşembe