­ BEYŞEHİR EŞREFOĞLU CAMİSİ | Kültür Portalı

Beyşehir Eşrefoğlu Camisi - Konya

Eşrefoğlu Camisi, Konya Beyşehir’de, Beyşehir Gölü’ne 100 metre mesafede bulunmaktadır.

Servet Uygun

Anadolu’nun ahşap tavanlı ve ahşap destekli camilerinin en büyüğüdür.

Gülcan Acar

Eşrefoğlu Beyliği zamanında 1296-1299 yıllarında yaptırılan cami, Semerkant ve Buhara gibi eski Türkistan şehirlerinde yer alan ağaç direkli camilerin Anadolu’daki en güzel örneklerindendir.

Gülcan Acar

Eşrefoğlu Camisi, kırktan fazla ahşap sütun üzerinde yükselmektedir. Bu direklerin inşa edilmeden önce 6 ay suda bekletildiği rivayet edilmektedir.

Gülcan Acar

Yüzyıllar boyunca kış aylarında caminin damında biriken karlar, çatının ortasındaki boşluktan ortada bulunan havuza atılmış ve ortamı nemlendirerek yakılan sobalardan dolayı ahşap sütunların çatlayıp kuruması engellenmiştir. 1965 yılında karlığın üzeri camla kapatılmış ve işlevini yitirmiştir.

Servet Uygun

Cami 6 metre yüksekliğinde, çini mozaik ile kaplı görkemli bir mihraba sahiptir.

Gülcan Acar

Anıtsal bir taç kapısı bulunan caminin minberi tamamen ceviz ağacından, oymalı, çatmalı ve tutkalsız olarak yapılmıştır.

Gülcan Acar

Minber güzel bir düzgünlük ve incelikte tasarlanarak, geometrik şekiller ve bitkisel bezemelerle süslenmiştir. Caminin tavanı renkli kalem işi süslemelere sahiptir. Özellikle konsollardaki kökboyası ile yapılmış motifler dikkat çekicidir.

Ahmet Kuş

Selçuklu dönemi taş ve ahşap işçiliğinin muhteşem örneklerini yansıtan Eşrefoğlu Camisi, Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri olarak 2023 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydedilen beş camiden biri olmuştur. Listedeki diğer camiler Afyonkarahisar’daki Ulu Cami, Eskişehir’deki Sivrihisar Ulu Cami, Ankara’daki Ahi Şerafettin (Arslanhane) Camisi ve Kastamonu’daki Mahmut Bey Camisi'dir.

Kaynaklar:

Vakıflar Genel Müdürlüğü, “Gelenekten Geleceğe Ahşap Camiler”

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü

Beyşehir ilçe merkezindedir.
Beyşehir / Konya

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 101426    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 29 Mart 2024 Cuma