­ LÜLEBURGAZ ZAFER ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Lüleburgaz Zafer Çeşmesi - Kırklareli

Lüleburgaz Zafer Çeşmesi; 1917 M. (1333 H.) yılında I. Dünya Savaşı'nın devam ettiği yıllarda yapılmıştır. 1920-22 yılları arasındaki Yunan işgali sırasında zarar görmüş ve 1962 yılında aslına uygun restorasyonu yapılmıştır. Ancak 1990 yılında bir trafik kazası neticesinde kamyon çarpması ile yıkılmış ve tekrar yapılmıştır. Bu yapımının Edirne Valisi Hacı Adil Bey tarafından yaptırıldığını gazete kaynaklarından öğreniyoruz. Çeşmenin dört yanında yalakları ve suyu akan kurnası mevcut iken, bu yalak ve kurnalar 1944 yılında kaybolmuştur. Çeşme, köfeki taştan dikdörtgen sütun şeklinde olup, temel gövde, alınlık ve tabla üstünde küçük bir kubbeden ibarettir. Dört topuzlu kubbenin tepesinde pirinç bir ay bulunur.

Çeşmenin dört alınlığının her bir yönünde Osmanlıca olarak yazılmış tarihi ibareler mevcuttur. Güney alınlığında; “Atalarının oğullarına armağanıdır”, Kuzey alınlığında; “10 Temmuz 1324 – Su Hayattır”, Doğu alınlığında; “7 Temmuz 1329 Tarihini Unutmayınız”, Batı alınlığında; "1333 Zafer Çeşmesi” yazmaktadır. 10 Temmuz 1324 (Miladi 23 Temmuz 1908) ile “II. Meşrutiyet’in ilânı”, 10 Temmuz 1331 (Miladi 1915) ile “Çanakkale Zaferi”, 7 Temmuz 1329 (Miladi 20 Temmuz 1913) ile “Lüleburgaz’ın Bulgarlardan Kurtuluşu” vurgulanmaktadır. Lüleburgaz’ın düşmandan geri alınışı, düşmanın kasabayı tahliye etmesi, askerlerin kışlalarına dönmesinin sevinç nişanesi olarak da yapılan bu çeşme, anıt görünümünde, zarif edası ve kitabeleri ile kasabanın önemli yapılarından biridir.

Kaynak: Yazar Ali ARSLAN’ın “Kasabadan Kente Bir Cumhuriyet Yürüyüşü” 1. Kitap Eğitim ve Kültür Tarihi” adlı eserinden yararlanılmıştır.

Kırklareli Gezilecek Yerler

Çeşme
Lüleburgaz ilçe merkezinde bulunmaktadır.
Lüleburgaz/Kırklareli

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9004    Eklenme Tarihi : 12 Haziran 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Ekim 2021 Pazartesi