­ TEPSİ MANTISI | Kültür Portalı

Tepsi Mantısı - Kayseri

• 1 kase yoğurt
• 2 diş sarımsak
• 1 çay kaşığı tuz

Tepsi Mantısı Nasıl Yapılır?

Hamurun hazırlanması: Yumurta, su ve tuzu karıştırın ve içerisine unu azar azar ekleyerek pütürsüz sert bir hamur elde edene kadar yoğurup 30 dakika dinlendirin.
Kıymalı harcın hazırlanması: Soğanları çok ince doğrayın. Kıymanın içerisine soğan, kırmızı toz biber, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın.
• Hamurdan 3 adet beze yapın.
Mantıların yapım aşaması: Bezeleri  yeteri kadar incelikte açıp kare kare keserek mantı hamuru hazırlayın. Mantı hamurlarının ortasına iç harcından koyun. Hamurları fotoğraftaki gibi yapıştırın ve  tereyağı ile yağlanmış tepsiye mantıları düzgünce sıralayın.
• Tepsideki mantıları 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin (Kullanılan tepsi; fırından çıktıktan sonra ocak üzerinde pişirmeye uygun olmalıdır).
Sosun hazırlanması: Salçaları tereyağında kavurun, tuz, karabiber ve 2 su bardağı su ilave ederek kaynatıp sosu hazırlayın.
• Fırından çıkan mantıya sıcak sosu ilave edin. Ocakta kısık ateşte 5 dakika pişirin. Mantılarınız sert ve hala pişmemiş ise sıcak su ilavesi yapıp biraz daha pişirin.
• Üzerine sarımlaklı yoğurdu ilave ederek servis edin.

Kaynak: Kayseri, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Yunus Emre AKKOR, Geçmişten Geleceğe Kayseri Mutfağı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları-2019 kitabından faydalanılmıştır.
Görüntülenme Sayısı : 994    Eklenme Tarihi : 20 Eylül 2023 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 29 Eylül 2023 Cuma