­ YENİÇERİLER ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

YENİÇERİLER ÇEŞMESİ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Meydan
Adres Hamam Sokak
Pafta 50L- 3d
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım Yeniçeriler Hamamı yakınında yer alan çeşme, kesme taş ile yapılmış olup tonoz örtülüdür.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı : İsmini yakında bulunan Yeniçeriler Hamamı’ndan almıştır. Yapı, doğu-batı doğrultusunda eğimli bir yokuşun bitiminde, kuzey-güney doğrultusunda inşa edilmiştir. Kare formla inşa edilmiş olan çeşmenin yüksekliği 4.40 m genişliği 3.04 metredir. Batıya bakan çeşme cephesinde merkezde, dilimli sağır kemer bulunmaktadır. Kemerin merkezine gelecek şekilde düz bir kabara yerleştirilmiştir. Bu kabaranın üzerinde bir taşkan deliği açılmıştır. Kemerin merkezinde bulunan ve yüzeyi sade tutulan ayna taşı, zeminden dışarı taşmaktadır. Ayna taşının sol tarafında bardaklık bulunur. Panoların yüzeyi sade tutulmuştur. Çeşmenin su yalağı üç gözlüdür. Çeşme, geniş bir iç bükey silme ve düz bir bordürden oluşan saçakla sonlanmaktadır. Saçağın üzerinde, piramidal çatılı hazne örtüsü bulunmaktadır. Ön cephe dışında diğer cepheler sade tutulmuştur. Çeşmenin kitabesi bulunmamaktadır. Yapım tarihine dair bilgi bulunmayan çeşmenin, 2. Murat Dönemi.2nde yapılmış olan Yeniçeriler Hamamı ile aynı tarihlerde yapılmış olabileceği düşünülmektedir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1888    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2018 Çarşamba