­ SARIKAMIŞ HÖYÜK | Kültür Portalı

SARIKAMIŞ HÖYÜK - Elazığ

Adı SARIKAMIŞ HÖYÜK
Mah. Köy - Mevkii Sarıkamış köyü, Beyaz Toprak Mevkii
Adres Elazığ Merkez
Pafta K43A-20a
Vakfiye
Genel Tanım Elazığ ili, Merkez, Sarıkamış Köyü, Beyaz Toprak Mevkii’ndeki höyük, Elazığ-Bingöl Karayolunun 50.km.sinde bulunan Gülüşkür Köprüsü’nün yaklaşık olarak 7,5-8 km kadar güneybatısında bulunmaktadır. Sarıkamış Köyü höyüğün 2800-2900 m kuzeybatısında, Kuşhane Köyü 2000m kadar güneydoğusunda kalmaktadır. Doğu ve güneydoğu eteklerini kuzey-güney doğrultusunda uzayan bir dere yatağı sınırlamakta, yakın çevresinde bağ, bahçe, tarla ve çayır vasıflı araziler bulunmaktadır. Doğu-batı doğrultusunda 85-90 m, kuzey-güney doğrultusunda 75-80m.lik bir yayılım alanına sahip olan höyük 20-25m.lik bir yüksekliğe sahiptir. 310 nolu parselin 8800m² lik kısmı üzerindeki höyüğün batı ve kuzey etekleri yapılan tarımsal faaliyetler nedeniyle doğu ve güney eteklerine göre daha geniş bir yayılım alanına sahiptir. Höyük yüzeyinde toplanan seramikler incelendiğinde II. bin, I. bin ve yoğun bir Roma Dönemi yerleşiminin varlığı görülmektedir.
Yapılan Onarımlar ŞİMDİKİ TEHLİKELER: Kaçak kazı yapılma riski bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı -