­ HARBİYE KIŞLASI | Kültür Portalı

HARBİYE KIŞLASI - Edirne

Adres Mimar Sinan Caddesi
Pafta 51L-2a
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Trakya Üniversitesi
Yaptıran Vali Hursit PAşa
Vakfiye -
Genel Tanım Kışla güney-kuzey yönünde eğimli ve kareye yakın bir alan üzerine inşa edilmiştir.Kışlanın bulunduğu avluyu 2-3 m. yüksekliğinde ve ta tuğla ile almaşık teknikle örülmüş duvar çevrelemektedrir. Kışla binaları, avlunun ortasına yakın, tek ve büyük bir kütle halinde bir iç avlu etrafında dikdörtgen palanlı bina ile kışlanın güney sınırında bulunan dikdörtgen planlı diğer binadan oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Edirne'de Askeri Lise ilk olrak 1846 yılında Tekfur Sarayı arsası üzerinde inşaa edilmiştir.Daha sonra Edirne Askeri Lisesi, 1871 yılında yapımı tamamlanan bugünkü Harbiye Kışlası olarak bilinen yapıya taşınmıştır.Kışlanın L planlı Harbiye Binası iki katlıdır.Yapı malzemsi olrak kreç taşı, mermer,kesme taş ,yaontama taş ve tuğla kulanılmıştır.Yapının kuzey cehpesi, pencere kat silmeleri ve saçak kornişleriyle yatay olarak ikiye bölünmüştür.Pencere dışında kalan boşluklar, bir sıra kesme taş ve iki sıra tuğla ile almaşık teknikle örülmüştür.Cephenin zemin katında 11,birinci katında ise 8 pencere açıklığı bulunmaktadır.Yapının doğu cephesi ve batı cephesi simetrik olarak düzenlenmiştir.Cephenin ortasındaki basık kemerli giriş kapısının bulunduğu bölüm cepheden dışarıya tasarlanmıştır.Cephede bir sıra ksme taş ve iki sıra tuğla almaşık duvar örgüsü kulanılmıştır.Sıvasız duvarlar dekortif bir görünüm oluşturmaktadır.L palnlı yapının kısa kanataı tek katlı olarak inşa edilmiştir.Güney cephede beş pencere, kuzey cephede ise 11 pencere yer almakatdır.Her iki cephede de bir sıra kesme taş iki sıra tuğla almaşık duvar örgüsü kullanılmıştır.Binanın esas grişinin bulunduğu batı cephenin oratsındaki kapı açıklığı yuvarlak kemerli ve kesme taş sövelidir.Kapının her iki yanında altlı üstlü ikişerden dört pencere ile hareketlendirilen iki çıkma yer alır.Batı cephede yer alan ana girişten hole ulaşılır.Mermerle kaplı ve düz tavan örtülü holde, 4 adet mermer sütun yer alır. Bu mermer sütunlar üst kat ağırlığını taşırlar.Holün kuzey ve güneyinde katrşılklı dört oda bulunur.Girişten soraki odalar ikişer pencere ile batıdan dışarıya birer kapı ile hole açılır.Binanın inşa kitabesi, buradaki duvar üzerinde yer alır.Holün ve odalrın üzeri düz tavanlıdır.
Bugünkü Kullanımı Okul
Tescil Kararı E.K.T.V.K Kurulu'nun 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4181    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 09 Mart 2018 Cuma