­ FEYZULLAH PAŞA TÜRBE VE MEZARLIĞI | Kültür Portalı

FEYZULLAH PAŞA TÜRBE VE MEZARLIĞI - Edirne

Genel Tanım Bahçe içinde yer alan mezarın etrafı kesme taşlarla çevrilidir.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kaynaklarda adı Fazlullah olarak da geçen Feyzullah Paşa'nın, tarih sahnesinde önce Gebze kadısı olduğu, daha sonra Sultan 2.Murat döneminde vezirlik yaptığı görülür. Aşıkpaşazade, Feyzullah Paşa'nın Akçakoca soyundan gelme olduğunu bildirerek fetret devrinde aldığı görevlerden ve 2. Murat dönemindeki faaliyetlerden söz etmekte ve Edirne'de Seyyidlere mahsus bir Darüssiyade yaptırdığını yazmaktadır. Fazlullah Paşa'nın Ayşekadın semtinde kendi adını taşıyan mahallesi yer almaktadır. 1529 tarihli kayıtlarda bu mahalle, "Mahalle-i Darüssiyade İmaret-i Fazlullah Paşa" adını taşımaktadır. Yine Fazlullah Paşa'nın Ayşekadın semtinde kendi adını taşıyan mahallesinde bir mescidi, tabhanesi ve aşevinin olduğunu tarihi kaynaklardan bilmekteyiz. Yazılı kaynaklardan görüldüğü üzere imaret, 19. yüzyıla kadar ayaktadır. 1910 yılından sonra tamamen yanmış ve yıkılmıştır. Türbesi yanmış olduğundan kitabesi hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Günümüzde hemen yakınına yapılmış olan evin bahçesinin sınırları içerisinde kalmaktadır. O. N. Peremeci, Fazlullah Paşa'nın 1478-79 senesinde öldüğü zaman, Seyitler Mezarlığı denen yerde yaptırdığı mescidin önüne gömüldüğünden, sadece mezarın kaldığından ve Fazlullah Paşa'nın bir asırdan fazla yaşadığından bahsetmektedir. R.M. Meriç ise türbe ile ilgili olarak; direkli, şebekeli ve üzerinin açık olduğundan bahsetmektedir. Ayrıca 1939 yılında Trakya Müfettiş-i Umumisi General Kazım Dirik'in emriyle yaktırılmış hazirede medfun bulunan, ulema ve müellifin mezar taşları ile türbenin sütunlarının Ayşekadın'daki Ekmekçioğlu Ahmet Paşa Kervansarayı'ndaki ahırların inşasında kullanıldığından bahsedilmektedir.
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1728    Eklenme Tarihi : 06 Kasım 2017 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 06 Aralık 2017 Çarşamba