­ EKMEKÇİOĞLU AHMET PAŞA KERVANSARAYI | Kültür Portalı

EKMEKÇİOĞLU AHMET PAŞA KERVANSARAYI - Edirne

Pafta 50L-2d
Parsel 5-27 arası
Yaptıran Ekmekçioğlu Ahmet Paşa
Yapan Sedefkar Mehmet Ağa
Vakfiye -
Genel Tanım Kesme taşla yapılmış olan kervansarayın dış cephesinde yuvarlak kemerli dükkanlar bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar 2012 yılında geniş çaplı onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı 1.Sultan Ahmed’in emri ile Defterdar Ekmekçioğlu Ahmet Paşa tarafından 1609 tarihinde yaptırılmıştır. Yapının mimarları Sedefkar Mehmet Ağa ve Edirneli Hacı Şaban’dır. Kesme ve yontma taştan tuğla ve ayrıca ahşap malzemenin de kullanıldığı anıtsal bir yapı olan kervansaray, iki ayrı bölümden oluşur. Birinci bölüm kuzeybatı-güneydoğu istikametinde yerleştirilmiş, üzeri çift meyilli ahşap bir çatı ile örtülmüş dikdörtgen planlı bir mekandan oluşur. İkinci bölüm ise bunların önünde yer alan büyük bir avlu ve onu dıştan çevreleyen dükkanlardan oluşur. Dükkan dizileri arasına yerleştirilmiş olan giriş, kare planlı ve üzeri kubbe ile örülmüş bir mekan olarak düzenlenmiştir. Avluya geçiş basık kemerli bir kapı sağlanmıştır. Kapıdan sonra sivri kemerli bir eyvana girilir. Eyvanın iç yan duvarlarında sivri kemerli birer niş ve avluya geçtikten sonra iki yanında kare planlı birer mekan bulunmaktadır. Avlunun güneybatı yönünde yer alan büyük kapalı mekanların avluya bakan köşelerinde simetrik olarak yerleştirilmiş içten aynalı tonoz ve dıştan çatı ile örtülmüş iki küçük mekan vardır.Bu mekanların içinde birer ocak nişi vardır. Avludan sonra girişin tam karşısında, iki büyük taş payenin taşıdığı üç sivri kemerli kapı açıklığı yer alır.Kapı kare planlı bir iç avluya ulaşır. Bu iç avlunun üzerinde köşelerde sivri taş kemerlere oturan ve tuğla tromplarla geçişi sağlanan sekizgen bir kasnak vardır. Duvar yüzeylerinde daha sathi tuğla kemerlere basan kasnak, dıştan kesme taş, içten dört sıra tuğla ve bir sıra kesme taş örgülüdür. Bu kasnağın üzeri muhtemelen sivri bir kubbe veya bir külahla örtülü idi. Burada yer alan payelerin büyük avluya ve içe bakan cephelerinde birer sivri kemerli niş bulunmaktadır. İç avlunun iki yanında dikdörtgen planlı ve üzeri çift meyilli ahşap çatı ile örtülü büyük mekanlara, iç avludan basık kemerli birer kapı ile girilmektedir. Her ikisinin de ortasında ahşap çatı konstrüksiyonunun en önemli taşıyıcı elemanı durumunda olan 80 x 80 cm. ölçülerinde dörder paye vardır. Ayrıca iki yan duvardan 2.60 m. içeride üst örtünün ikinci derecede yükünü taşıyan sekizerden toplam onaltı tane direk bulunmaktadır. Geç dönemlerde bu direk ve payelerin aralarına taş yemlikler kurulmuş, direklerle duvarların arası da seki şeklinde yükseltilmiştir.Kışın kervancılarla hayvanlarının gecelemesine mahsus olan bu büyük mekanlarda yirmişerden kırk ocak nişi yer alır. Yapının çatısı kurşun ile kaplıdır. Çatının her iki tarafında dışa bakan yan cephelerinde altta iki sıra mazgal, üstte ajurlu mermer şebekelere sahip üç sıra pencere dizisi bulunur. Ekmekçioğlu Ahmet Paşa Kervansarayı, yerleşim düzeni bakımından Osmanlı kervansaray mimarisi içinde farklı bir tipe sahiptir.
Orjinal Kullanım Anıt
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Kültür Merkezi
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.
Yayın Dizini --

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1861    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2018 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 09 Mart 2018 Cuma