­ DELİKTAŞ TEPE YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

Deliktaş Tepe Yerleşimi - Elazığ

Adı Deliktaş Tepe Yerleşimi
Mah. Köy - Mevkii Sugözü Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Yerleşim alanı, Harput’un kuşbakışı yaklaşık 2 km güneydoğusunda, Su Gözü Mahallesi’nin de yaklaşık 1 km kuzeyinde yer almaktadır. Alanda bulunan bir kaya kütlesinin ortasında bulunan bir açıklıktan dolayı mevki Deliktaş olarak adlandırılmıştır.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar ŞİMDİKİ TEHLİKELER: Defineciler tarafından tahrip edilmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Elazığ ili, Merkez ilçe, Sugözü Mahallesi’nde haritada Deliktaş Tepe olarak gözüken alanda yine kendi ismiyle anılan Deliktaş kalıntıları bulunmaktadır. Haritada Sugözü mahallesinin kuzeybatısında yer alan Deliktaş Tepesi Harput'un güneydoğusunda yer almaktadır. Elazığ’a 6 km uzaklıkta olup şehrin kuzeydoğusunda yer alır. Elazığ Doğukent Mahallesi yolundan doğuya giderek alana ulaşmak mümkündür. Deliktaş’a 200-250 m mesafede Sugözü Pınarı bulunmaktadır. İdari yapı olarak Elazığ Belediyesine bağlı olup Belediye mücavir alanı sınırı dâhilindedir. Hali hazırda taşınmazda herhangi bir yapılaşma ya da alan kullanımı mevcut değildir. Alan üzerinde pek çok define çukuruna rastlamak mümkündür. Deliktaş’ın bulunduğu alanın batı yönünde bir ağaç üzerine çaputlar bağlanmıştır. Muhtemelen bu alan Çekme Baba Türbesi olarak bahsedilen alan olmalıdır. Kayalık alan doğal bir görünüme sahip olup kırılan iri kayayı 1-1,5 m yüksekliğinde sivri bir kayanın dayanak oluşturmasıyla meydana gelmiştir. Yakın zamanda üzerine mum koymak için bazı nişler oluşturulmuştur. Taşın güneybatı yönünde Urartu, Ortaçağ’a ve muhtelif dönemlere ait seramikler ele geçmiştir. Kaya etrafındaki bazı mağara girintileri burasının bir Urartu kaya Mezarlığı olma ihtimalini oluşturmaktadır. Bu alanla ilgili olarak halk arasında bazı efsaneler anlatılmaktadır.
Tescil Kararı KARAR TARİHİ: 18.11.2005 KARAR NO: 487

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2185    Eklenme Tarihi : 19 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2024 Salı