­ ÇAYTEPE TABYASI | Kültür Portalı

ÇAYTEPE TABYASI - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Çaytepe Mevkii
Adres -
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yaptıran İsmail Hakkı Bey ve İstihkam Komisyonu
Vakfiye -
Genel Tanım Tabyalar, stratejik öneme sahip bir yeri korumak amacıyla askerin geçici olarak barınması ve savunması için yapılmış olan müstahkem yer ve binalardır. Edirne tabyalarının yapımına 1886 yılında başlanmıştır. Edirne’nin savunma hattını oluşturan 24 adet tabya, şehir merkezinin etrafını ortalama 5-6 km.lik bir yarı çap teşkil edecek şekilde çevirmiştir.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kent merkezinin yaklaşık 5 km. batısında yer alan tabyanın doğusunda Hıdırlık Tabyası, kuzeyinde Aynalı Tabya bulunur. Edirne-Kapıkule yolunun 5. km.'sinde sağa doğru ayrılan toprak yolla ulaşılır. Yaklaşık 125 m. uzunluk ve 60 m. genişliği ile Edirne'nin büyük tabyalarından biridir. Karargah ve koğuş kısmından başka, sekiz tane topçu odasından oluşur. Doğu-batı yönünde uzanan iki katlı yapının , kuzey cephesinde her iki katta çok sayıda pencere açıldığı anlaşılmaktadır. Karargah odalarının iki yanında kalan büyük mekanların üst örtüsü çökmüştür. Doğudaki odada bir ocak görülmektedir. Duvar yüzeyinde 0.15x0.15 m. ölçülerinde delikler bulunmaktadır. Bu delikler içten bir kanalla birbirlerine bağlanmıştır. Karargah odalarının arasındaki bir merdiven ya da rampa aracılığıyla üstteki sekiz topçu odasına ulaşılmaktadır. Bu topçu odaları karargah ve koğuş binasını üç yönden çevirmektedir. Odalarda girişin tam karşısında bir ocak ve yan duvarlarda çok sayıda havalandırma deliği bulunmaktadır. Beşik tonozla örtülü odaların üstü kalın bir toprak tabakasıyla kapatılmıştır.
Orjinal Kullanım Askeri Alan
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 01.02.2007 tarih ve 1239 nolu kararı.