­ RAMAZAN VE RAMAZAN BAYRAMI | Kültür Portalı

Ramazan ve Ramazan Bayramı - Konya

Gelenekler-Görenekler

Ramazan'a Hazırlık: Ramazan gelmeden onbeş gün önce hazırlıklara başlanır. Evler beyaz cila yapılır. Tahtalar silinir. Bütün eşyalar çırpılır, silinir, temizlenir. Çünkü Ramazan  ayı içinde insanlar halsiz olacağından bu işler evvelce yapılır. Sonra Ramazan'da yenecek yiyeceklerin hazırlanmasına geçilir. Hemen hemen her evde erişte kesilir. Konu komşu her evin eriştesini ümmeci olarak keserler. Sonra yakın komşu ve akrabanın genç kızları, gelinleri bir araya gelerek hergün bir evin şehriyesini dökerler. Şehriye bitince çetnevir yenir. Komşularla birleşerek yufka yapılır.

Konya'da Ramazan Hayatı: Ramazan akşamları iftar topu atılınca çoluk, çocuk envai çeşit iftarlıkları yerler. Yemekten sonra büyükler her akşam şehrin bir camisinde olmak üzere teravih namazını kılarlar. Sahurda yufka ekmeği erişte, şehriye ve pirinç pilavlarıyla kayısı hoşafı yenir. Tabii katmer ve dürümde sahur yiyecekleri arasındadır. Sahur yemeği yenildikten sonra bolca su içilir. Ağızlar yıkanır, yatılır. Gündüz büyükler mevlütlere vaizlere giderler.

Şeker Bayramı: Arife gününden birkaç gün önce hazırlıklara girişilir. Evler beyaz cila ile çırpılır. Sekiler aşı ile boyanır. Evlerin eşyaları silinir, süpürülür. Arife günü bayram yemeği hazırlıklarına giden erkekler geldikten sonra yemek yenilir. Çocuklar, kadınlar, erkekler bayramlık elbiselerini giyerler. Zaten eskiden bayram şekeri hazırlanmıştır. Gelene şeker tutulur, bayramlaşılır. Eğlenceler, ziyaretler son güne kadar devam eder.

Not: Derleme yılı 1958

Kaynak: Küçükbezirci, S. Kasım 2009. Konya Halkbilimi Folklor Güldestesi. Konya, Bahçıvanlar Basım San. A.Ş.

Görüntülenme Sayısı : 1755    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 10 Haziran 2020 Çarşamba