­ KONYA KAV, GÜZEL, PEYNİR OYUNU | Kültür Portalı

Konya Kav, Güzel, Peynir Oyunu - Konya

Oyun

Bu oyunda istenilen kadar oyuncu oynayabilir. Oyuncular aralarında ebe bulma tekerlemelerinin biriyle bir ebe bulurlar. Ebe oyunu idare edecek olanın dizine gözleri kapalı olarak yatır. Sonra gözleri kapalı ayağa kalkar. Diğer oyuncular her biri bir yöne durur. İdareci oyunculardan birinin ismini söyler. Mesela "Ali nereden çıksın" der. Ebe eliyle bir yönü gösterir. Oyuncu ebenin gösterdiği taraftaysa binemez. Başka taraftaysa biner. Bu oyuncuların nerede olduğu ebeye sorulur, ebe gösterir. İdareci "bindi, binemedi" der. İdareci eline yeni bir madde, güzel bir madde, beyaz bir madde alır. Bunlar kav, güzel, peynirdir. Ebe idarecinin dizinde yatır. Bineceklerden birisi dalına biner; idareci "kav, güzel, peynir" der. İdareci eline üçünden birini alır. Ebe üçünden birini söyler, dediği çıkarsa dalındaki iner. Ebenin dediği çıkmazsa idareci gene üçünden birini eline alır, ebeye sorar. Ebe bininceye kadar dalındaki oyuncu inmez. Bütün binecek oyuncular bitince, oyun biter. O ebe oyundan çıkar. Ebe seçileceklerin içine girmez. Bir ebe daha seçilir. Diğer ebede bu oyuna ebe seçimine girmeden girer. Oyun oyuncular bırakıncaya kadar oynatılır.

Not: Yukarıdaki oyun çocuklar arasında oynanır.

Görüntülenme Sayısı : 2067    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Haziran 2020 Perşembe