­ ABDURRAHMAN GAZİ HAZRETLERİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Abdurrahman Gazi Hazretleri Türbesi - Erzurum

Abdurrahman Gazi Hz. Türbesi; Erzurum'un 2,5 kilometre güneydoğusunda Palandöken Dağı'nın eteğindedir. Sahabe olan Abdurrahman Gazi Hz. aynı zamanda Hz. Muhammed'in sancaktarlığını da yaptığına inanılmaktadır. Bir tekke zaviye ile birlikte 16'ncı yüzyıldan bu yana ziyaret edilen türbe, 1796 yılında Erzurum Valisi Yusuf Ziya Paşa'nın eşi Ayşe Hanım tarafından yaptırılmış, yanına bir de cami ilave edilmiştir.

Türbenin giriş kapısı üzerinde bulunan 1796 tarihli kitabe, Hattat Salim tarafından yazılmıştır. Türbe içerisinde 4.85 metre boyunda Abdurrahman Gazi Hazretleri'nin makamı bulunmaktadır. Türbenin etrafı zamanla ağaçlandırılarak mesire yeri haline getirilmiştir.

Kaynak: Erzurum Gezi Rehberi Kitabı Tablet İletişim Yayınevi

Erzurum Gezilecek Yerler

Türbe
İnanç Turizmi
Erzurum'un 2,5 kilometre güneydoğusunda Palandöken Dağı'nın eteğinde bulunmaktadır. Özel araç ve ticari taksiler ile ulaşım sağlanmaktadır.
Abdurrahman Gazi Türbesi Yolu / ERZURUM

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 106152    Eklenme Tarihi : 23 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 08 Mayıs 2020 Cuma