­ GAZİ MİHAL BEY HAMAMI | Kültür Portalı

GAZİ MİHAL BEY HAMAMI - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Süpürgeciler
Adres Londra Asfaltı
Pafta 50L-1a
Yaptıran Gazi Mihal Bey
Vakfiye -
Genel Tanım Edirne-Kapıkule sınır yolu üzerinde Tunca kenarındaki cami, İmaret Köprüsü ile birlikte bir külliye halinde bulunmaktadır. 1829 tarihinde Rusların Edirne’yi işgal etmelerinden itibaren tamamen kapatılarak kendi haline terk edilmiş olan hamam günümüzde yarı harabe durumundadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı : Çifte hamam olan Gazi Mihal Bey Hamamı 23 x 22.50 m. boyutlarında kareye yakın dikdörtgen bir alanı kaplamaktadır. Günümüzde tamamen yıkılmış olan erkekler soyunmalığının daha büyük bir alanı kapladığı bilinmektedir. Kesme taş ve tuğla malzemeden meydana gelen duvarları orijinal hallerini korumaktadır. İki, üç sıralı tuğla hatıllar arasında birer sıralı muntazam kesme taşların araları dikey olarak konmuş olan tuğlalarla kasetlenmiştir. Doğu cephesi ortasında kadınlar kısmının sivri kemerli niş içindeki giriş kapısı yer almaktadır. Düz tuğla silmelerle sonlanan beden duvarları üzerinde üst örtüyü oluşturan tuğla kubbelerin kasnakları da kasetli kesme taşlarla kaplanmıştır. Kadınlar kısmına göre erkekler kısmı 3/4 oranda büyük tutulmuş ve her iki kısmın mekan ayrımı birbiri içinde birbirini tamamlayan hücreler halinde ayrılmıştır. Doğu cephedeki küçük giriş kapısı arkasında yer alan tonozlu küçük koridor, kuzeyde dar bir koridor ile gene dar ve beşik tonozla örtülü küçük bir hücreye açılmaktadır. Bu hücrenin batısında bulunan ve iki kısmın arasına sıkıştırılmış olan 7 m. boyundaki beşik tonozlu hücrenin, erkekler kısmının tuvaletleri olduğu anlaşılmaktadır. Soğukluk üzerini örten esas kubbe zengin mukarnas dekorları ve malakari sıvaları ile dikkat çeker. Soğukluk hücresinin batı kenarından geçilen sıcaklık kapısı sivri kemerlidir. Kuzey ve güney yönlerde iki eyvanla genişletilmiş mekan, merkezde tam kubbe ve eyvanlarda yarım kubbe ile örtülmüştür. Her köşe arasındaki kenarlarda dörder adet yuvarlak tepe penceresi bırakılmıştır. Kubbe ortasında bulunan fener ile hamamın aydınlatılması kuvvetlendirilmiştir. Sıcaklığın batı kenarında özel halvet hücreleri bulunur. Kadınlar kısmının giriş kapısı arkasındaki alan, tuğla kubbe ile örtülmüştür. Bu hücrenin doğu ve batı yanlarındaki hücreler ise sıcaklığı oluşturur. Doğu ve batıdaki bu hücreler dikdörtgen planlıdır.
Orjinal Kullanım Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3384    Eklenme Tarihi : 17 Ocak 2018 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 19 Ocak 2018 Cuma