­ MOLLA ARAP CAMİ | Kültür Portalı

Molla Arap Cami - Bursa

16. yüzyılın ilk çeyreğinde “Molla Arap” ünvanlı Mevlana Mehmet bin Ömer bin Hamza tarafından yaptırılmıştır. Cami, dikdörtgen bir plan üzerine oturtulmuş olup, asıl ibadet alanı üzerinde ardı ardına iki kubbe yer almaktaydı. Belgelere göre, cami ilk yapıldığında dokuz kubbeliymiş. Ulu Cami tipindedir. Dört büyük fil ayağı üzerine oturtulmuştur. Caminin duvarları üç sıra tuğla ve moloz taşı ile örülmüştür. 19. yüzyılda meydana gelen bir deprem sonucu cami kısmen yıkılmış, aksına rastlayan iki kubbe ve kubbeyi taşıyan ayakları sağlam kalmıştır. Ampir üslubunda bir tamir ile cami kullanılır hale gelmiş ve üst kısmı dokuz kubbe ile örtülmüştür. Kuzeybatı köşesindeki minare tuğla gövdeli olup, sekizgen kaideden üçgenler aracılığı ile silindirik gövdeye geçilmektedir. Minarenin külahı, Bursa’daki hiçbir minarede benzeri olmayan şekilde boğuntulu ve sivridir. Caminin önünde büyükçe bir avlu vardır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

İnanç-Kültür Turizmi
Molla Arap mahallesi Balabancık Caddesi’nde bulunmaktadır. Şehir merkezinden otobüslerle ulaşım sağlanmaktadır.
Molla Arap Mahallesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8203    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 08 Aralık 2021 Çarşamba