­

Kültür Portalı ekibi olarak, ülkemizin eşsiz tariflerle dolu zengin mutfağından özenle derlediğimiz lezzetli iftar menülerini beğenilerinize sunuyoruz. Bugünkü menümüz: Sıkıcık Çorbası, İzmir Köfte, Domates Dolması, Züngül. Afiyet olsun 😊

Sıkıcık Çorbası - Kütahya

İnce bulgurlar elde sıkılarak yuvarlandığı için bu yemeğe Sıkıcık adı verilmiştir. Bu yemeğin bir de hikayesi vardır. Bir kadının oğlu askerden gelmiştir. Ancak ekonomik yönden sıkıntıda olduklarından kadın, oğluna her gün başka isimler altında bu yemekten yapar. Oğlu: "ana akşam ne yiyeceğiz" dediğinde ilk gün bali guli köftesi, ikini gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık, beşinci gün garip köftesi der.

Kütahya Sıkıcık Çorbası için Gerekli Malzemeler Nedir?

• 1 su bardağı ince bulgur,
  • 3 yemek kaşığı tarhana,
  • 1 yemek kaşığı un,
  • ½ fincan kuru nane,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 büyük kuru soğan,
  • ½ paket et suyu,
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 kase yoğurt.
  • 5 su bardağı su

Kütahya Sıkıcık Çorbası Nasıl Hazırlanır?

İnce bulgur bir kabın içerisinde, bir çay bardağı sıcak su gezdirilerek kabarması beklenir. Üzerine tarhana, un, karabiber ve nane karıştırılır. Katı bir katı bir karışım elde edilir. Elimizde yuvarlayarak bilye büyüklüğünde küçük toplar yapıp, unlu bir tepsiye sıralarız. Bir başka tencerede soğan, yağı ve salça kavrulur. Üzerine beş su bardağı su doldurulur. Kaynayan salçalı suya önceden yuvardığımız toplar atılır. Birbirine yapışmaması için tane tane atmakta yarar vardır. Kısık ateşte bulgurlar iyice pişinceye kadar kaynatılır. Et suyu varsa suyuna karıştırılabilir.

Sunum için

Küçük bir kasede yoğurt ezip, içine dövülmüş sarımsak karıştırarak sos hazırlanır. Bu sos, sıcak olarak tabaklara servis yapılan Sıkıcık'a arzuya göre dökülür.

İzmir Köfte

İzmir Köfte Malzemeleri nelerdir?

• 500 gr orta yağlı koyun kıyması
  • 3-4 adet domates veya 3 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası
  • 4-5 adet patates
  • sıvı yağ
  • 3 dilim bayat ekmek içi
  • 1 adet soğan
  • yarım demet maydanoz
  • karabiber
  • kimyon
  • tuz

İzmir Köfte nasıl yapılır?

İki defa çekilmiş kıymanın içine rendelenmiş soğanı, ufalanmış ekmek içini, tuz, karabiber, kimyon ve maydanozu koyun. Bunları iyice yoğurduktan sonra elinizi ıslatarak oval şekilde yuvarlayın. Patatesleri soyup elma dilimi ya da yuvarlak dilimler kesin. Bir tavada sıvı yağı kızdırıp, patatesleri bu yağda hafif kızartıp bir tepsiye dizin. Daha sonra aynı yağda köfteleri hafif kızartıp patateslerin üzerine koyun. Tavada kalan yağa, kabukları soyulmuş, küp şeklinde doğranmış domatesleri (veya sulandırılmış domates salçasını) koyup suyunu çekene kadar kavurun ve bir bardak su ilave edip kaynatın. Bu kaynatılan suyu tepsideki köftelerin üzerine dökün. Kapağı kapatıp 15 dakika ocakta ya da fırında pişirin. Servis tabağına patateslerin üzerine köfteleri çıkartıp servis yapın.

Domates Dolması - Karaman

Domates Dolması İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

• 6 adet az kırazmış domates
  • 3 çorba kaşığı tereyağı

dolma içi için ise

• yağsız kıyma 400 gr
  •  2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 baş soğan
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 2 adet domates
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Domates Dolması Nasıl Yapılır?

Domateslerin üst taraflarından ince bir kapak kestikten sonra, domateslerin içleri pek derin olmamak üzere bir kaşıkla oymak suretiyle çıkarılıp, yıkanır. Sonra tereyağı, ince kıyılmış soğan, pirinç, kıyma, rendelenmiş domates, ayıklanıp yıkanmış ve ince kıyılmış dereotu, tuz, karabiber birbirine karıştırıp yoğrulur. İçleri boşaltılmış domateslerin içine doldurulur. Domates kapakları üzerine kapatılır. Uygun bir tencereye dizilir. Üzerlerine tereyağı, tuz ve 2 bardak su ilave ederek yaklaşık bir saat kadar pişirilir. Domates dolması piştikten sonra fırınlanırsa daha lezzetli olmaktadır.

Züngül - Kilis

Züngül Malzemeleri nelerdir?

• 500 gr üzüm bastığı
  • İki su bardağı un
  • Bir yumurta ya da
  • Bir yemek kaşığı kabartma tozu
  • İki su bardağı zeytinyağı
  • Bir çay kaşığı tarçın

Züngül nasıl yapılır?

Un, yumurta, kabartma tozu karıştırılarak bulamaç yapılır. Kare şeklinde avuç içi kadar kesilen üzüm bastıkları, hazırlanan bulamaç hamuruna batırılarak, kızgın zeytinyağında kızartılır. Servis tabağına alınarak, üzerine çekilmiş ceviz içi veya yeşil fıstık serpilir. Arzuya göre tarçın serpilerek servis yapılır.

Sayfamızı aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medyada paylaşabilirsiniz.