­

Coğrafi İşaret: Urfa Soğan Kebabı / Şanlıurfa Soğan Kebabı

Tescil No: 404

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Coğrafi işaret, ürün veya ürünün ambalajı üzerinde, buralarda kullanılamadığı durumlarda, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Urfa Soğan Kebabı, yüz yıllardır yapılagelen ve yöre halkının damak tadına hitap etmesiyle beraber ünü tüm Türkiye’de yayılmış bir yemektir. Ürün soğan ve zırhta çekilen etin sıra ile şişe dizilip ateşte pişirilmesiyle yapılır.

Üretim Metodu:

İçeriği (2 şiş için):

180-210 gram zırh ile çekilmiş et

8 adet ceviz büyüklüğünde kuru soğan

2-4 adet taze Şanlıurfa Biberi (isot)

3 gr tuz

Soğanın hazırlanırken kuru soğanların iki başı kesilir, kabuğuyla birlikte şişe saplanır.

Et, zırhta çekilerek hazırlanır ve zırhta çekilirken sadece tuz eklenir. Daha sonra etten 30-35 gr alınarak, avuç içinde soğanların genişliğinde yuvarlanarak şekil verilir.

Şişe dizilme:  Kebap şişi kare kesitli, 50 - 60 cm uzunluğunda dövme demirden yapılmış olup et saplanan ucu sivri, diğer ucu burgu şeklindedir. Kebap şişlerine soğandan başlamak üzere bir soğan ve bir et olarak şişe saplanır. Sırasının bozulmamasına dikkat edilir. Soğan şişe saplanma esnasında kırılıp yarılmaması için çevrilerek(döndürerek) saplanır.   Yuvarlanan etler, yarım soğandan sonra gelmek üzere soğana yapışacak şekilde ortasından şişe saplanır. Bu sıra devam eder ve en son soğanın saplanmasıyla tamamlanır. Her şişte 4 adet kuru soğan, 3 adet et köftesi bulunmalıdır.

Pişirilme:  Hazırlan şişler kömür ateşinde iki-üç çevrilişte yaklaşık 20 dakikada pişirilir. Sıcakken şişlerden çekilerek çıkarılır, sıcak servis edilir.