­

Saray Lokması

Ölü ardından cenazeden hemen sonra ya da üçüncü, yedinci, kırkıncı günlerde lokma döktürerek dağıtma geleneği vardır. Lokma ayrıca hayır olarak da dağıtılır; bazen cuma namazından sonra bir dileği gerçekleşen hayır sahibi lokma veya yöresine göre benzeri bir kızarmış yiyecek dağıttırır. Lokma gibi şerbetsiz tuzlu olan pişi de benzer amaçlarla yapılıp dağıtılır. Ayrıca bayram arifelerinde, üç ayların başında, kandil günlerinde veya hayır için de lokma veya pişi dağıtılır.

Saray Lokması Malzemeleri

10 Kişilik

Hamuru için

• 220 g elenmiş un

• ½ çay kaşığı tuz

• 200 ml ılık su

• 10 g yaş maya

• 1 tatlı kaşığı pudra şekeri

Kızartmak için

• 1 litre zeytinyağı veya ayçiçek yağı

Şerbeti için

• 1 kg şeker

• 600 ml su

• 1 adet limon dilimi

Sunum için

• 1 tatlı kaşığı tarçın

Saray Lokmasının Yapılışı

Şerbeti için şeker ve suyu geniş bir tencereye alın ve karıştırıp 10 dakika kaynatın, limon dilimini ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Hamur için küçük bir kapta unu tuzla karıştırın.

Bir başka kapta suyun yarısını, maya ve pudra şekeriyle karıştırın. İçine geriye kalan suyu ve un-tuz karışımını ilave ederek un iyice özleşene kadar yoğurun. Ele yapışan, cıvık bir hamur olmalıdır.

Hamuru kendisinden üç kat büyük bir tencereye koyup tencerenin kapağını kapatın. 30 dakika mayalandırın.

Derin ve geniş bir tencereye yağı koyup orta harlı ateşte ısıtın.

Mayalanmış hamuru elinizle avuçlayıp alabildiğiniz kadar hamuru alın. Üst parmaklarınızı gevşek tutarak alt parmaklarınızla hamuru hafif sıkın ve üstten hamur çıkarken yağa batırılmış bir tatlı kaşığının burnu ile bir küçük lokma kadar hamur alıp yağın içine atın.

Seri halde aynı şekilde devam ederek elinizle sıkıp kaşıkla kestiğiniz lokmaları yağın içine atın.

Ateşin altını açın ve karıştırarak eşit kızarmasını sağlayın.

Kızaran hamurları şurubun içine bırakıp 5 dakika bekletin. Şurubunu çekince bir kaba çıkarıp tarçın serperek sıcak veya ılık servis yapın.

Kaynak: Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı, 2022