­

Coğrafi İşaret: Anamur Muzu

Tescil No: 56

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Etiketleme

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: 

Üretim Yeri: İçel ili Anamur ve Bozyazı ilçesi ve köyleri ile Antalya ili Gazipaşa ve Alanya ilçesi ve köyleri. 

Üretim Tekniği: Muz bitkisi yapı itibariyle kökleri toprak altında yumrulara bağlı ana gövdeden oluşur. Ana gövdenin bağlı olduğu yumrulardan, ortalama 2 ila 5 adet yeni muz fidelerinin türemesi ile oluşup, imar dönemi denilen Şubat ve Mart aylarında her anaçta 1 veya 2 adet bırakılarak türetilir. Ayrıca örtü altı yetiştiriciliğinin artmasıyla, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Genetik yönle de fide üretimi yapılmaya başlanmıştır. 

Üretimi iki aşamalıdır: Açık tarla tarımı ile yetiştirilen muz meyvesi. Bu meyve de toprak yapısı hava sıcaklığı ve nem olayı ile bağlantılı olarak yetiştirilir. Örtü altı yetiştiricilikte, örtü alda yapay sıcaklık ve nem yapılarak açık tarlaya oranla daha kaliteli meyve yetiştirilmektedir.

Muz için uygun olan sıcaklık 30°C civarında, nem %60 civarında olmalıdır. Kışın +2°C ve bu değerin altında olan sıcaklıklardan etkilenir.

Meyve yapısı dal olarak söylenir ve bu dalı tarak denilen salkımlar oluşturur. Bir muzda ticari değerin olması için 9 ila 15 adet tarak olmalı ve ortalama ağırlık gerekli koşulların uygun olması durumunda 20 ile 60 kg arasında değişir. Muzun meyvesi örtü altında yaklaşık 3.5- 4 ay arasında hasat edilir. Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır. 

Meyve Renkleri: Olgunlaşma öncesi kabuk yeşil renkte olup olgunlaştıkça san rengi alır. 

Sulama sistemi: Salma sulama, damlama usulü ve yağmurlama sistemleridir. 

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

Fotoğraflar TÜMÜ