­ KÖMEÇ | Kültür Portalı

Kömeç - Zonguldak

Malzemeler: Yarım kg un, 40 gram yaş maya, 120 gram ılık su, 20 gram toz şeker, 120 gram süt, 50 gram sıvıyağ, tuz, ceviz, yumurtanın sarısı, susam. Hazırlanışı: Ilık suya yaş maya ve toz şeker koyarak karıştırınız. Bi kaba un, sıvıyağ, süt, tuz, su ve şekerle karıştırılmış maya koyarak yoğurunuz. Elde edilen yumuşak mayayı, 1 saat kadar üzeri kapalı olarak bekletiniz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak olabildiğince ince bir şekilde açınız. Üzerine sıvıyağ sürüp ceviz serpiniz. Bütün hamuru bu şekilde açıp, yağlayıp, ceviz koymak suretiyle üst üste koyunuz. En üstteki hamur da yağlandıktan sonra, hamurun ortasından delik açıp içten dışa doğru kıvırınız. Sonra kol böreği şeklinde kendi etrafına dolayıp yağlanmış tepsiye koyunuz. Üzerine yumurta sarısı sürülüp susam döküldükten sonra önceden ısıtılmış 120 derecelik fırında 15-20 dakika pişiriniz. Daha sonra fırın ısısını 180 dereceye çıkararak üzeri kızarıncaya kadar pişiriniz. Not: Geçmiş zamanda kömeç; mancar yaprağına sarılarak külde pişirilmekteydi. İl Kültür ve Turizm Müd. Arşivi
Hamur İşi ve Börekler
Görüntülenme Sayısı : 974    Eklenme Tarihi : 22 Ağustos 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 06 Kasım 2017 Pazartesi