­ MÜŞAVİRLİK BİNASI | Kültür Portalı

Müşavirlik Binası - Zonguldak

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Türkiye Taşkömürü Kurumu
Yaptıran Türkiye Taşkömürü Kurumu
Genel Tanım Genel anlamda iyi durumda olan taşınmaz günümüzde de kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Yığma kargir olarak zemin+2+çatı katı şeklinde yapılmıştır. Eğimli arazide bulunan yapıda kot farklılıkları bulunmaktadır. Binanın ön cephesine (giriş) sonradan yapılmış bir eklenti bölümü vardır. Zemin katına girildiğinde dar uzun bir koridora açılan odaların kapıları bulunmaktadır. Odalarda ocaklık bölümleri bulunup, bu ocaklıklar günümüze kadar bakımlı olarak gelmişlerdir. Söz konusu yapının üst kat plan şeması da zemin kat plan şeması ile aynı olup, plan olarak tekrarlanmıştır. Binanın ahşap döner merdivenleri de özgün oluo, bugün beyaz renkli yağlı boya ile boyanmış durumdadır. Binanın kapıları da derin doğramalı ahşap olup, özgünlüğünü korumaktadır. Dış cephesi iyi durumda olup kırmızı renge boyanmıştır. Dış cephe pencereleri taş söveli olup özgün durmdadır. Sövelerin önceden tuğla sıra şeklinde olduğu belli olsa da bugün taş söveleri boyalı vaziyettedir. Binanın arka cephesindeki özgün pencereler değiştirilerek bu cepheye büyük boyutlu yeni pencereler açılmıştır. Binanın katları da cepheden taş silmeler ile ayrılmış vaziyettedir. Binanın çatı örtüsü Marsilya tipi kiremitle örtülüdür. Yapı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 13.05.1996 tarih ve 4596 sayılı kararı ile belirlenen Kentsel Sit ve III. Derece Doğal Sit Alanı sınırları içinde kalmaktadır.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum