­ MERCİMEKTEPE HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

Mercimektepe Höyüğü - Yozgat

Adı Mercimektepe Höyüğü
Mah. Köy - Mevkii Yukarınohutlu Mahallesi - II. Mıntıka
Adres Yukarınohutlu Mahallesi - II. Mıntıka Merkez/YOZGAT
Diğer Özellikler
Genel Tanım Mercimektepe, Yozgat - Sivas karayolunun solunda kuzey tarafta Yozgat merkezin doğusunda yaklaşık 500 metre uzaklıkta Yukarınohutlu II.Mıntıka Mahallesi'nde yerleşim alanı içerisinde belediye su deposunun hemen arka tarafındadır. 100 x 140 metre ölçülerindedir. Höyüğün batısında su deposu ve eski sanayi sitesi vardır. Doğusunda Esentepe Mahallesi konutları yer almaktadır. Güneyinden Yozgat- Sivas karayolu geçmektedir. Daha güneyde ise Çengeltepe Höyüğü yer alır. Mercimektepe Höyüğü’nün deniz seviyesinden yüksekliği 1348 metredir. Höyüğün, yöre halkı tarafından yıllarca tarla olarak kullanılması tahribine ve üst katlardaki yerleşimin karışmasına neden olmuştur. Mercimektepe, M.Ö.3.binyıl (Eski Tunç Çağı) sonunda yerleşim görmüş, 2.binyılda Hitit zamanında Hattuşaş çevresinde bir yerleşim yeri olarak kullanılan basit korunma duvarlarıyla çevrilmiş ve 2.bin yılda terkedilmiş bir yerleşim yeridir. Höyükte 1986-1994 yılları arasında Yozgat Müze Müdürlüğü tarafından aralıklarla kurtarma kazıları yapılmıştır.
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 10.01.1975 tarih ve 8219 sayılı karar
Hazırlayanlar Seval ÖZMARKA ve Eda KEKLİK
Potansiyeli Durumu 1. Derece Arkeolojik Sit
Koruma Derecesi 0
Önerilen Koruma 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı Olarak Tescili

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1134    Eklenme Tarihi : 01 Aralık 2015 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Şubat 2017 Pazartesi