­ ŞENKÖY, ENGERE MEVKİ II. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANI | Kültür Portalı

Şenköy, Engere Mevki II. Derece Arkeolojik Sit Alanı - Yalova

Adı Şenköy, Engere Mevki II. Derece Arkeolojik Sit Alanı
Harita No
Mah. Köy - Mevkii Şenköy
Adres Çınarcık/YALOVA
Diğer Özellikler
Genel Tanım Yalova İli, Çınarcık İlçesi, Şenköy Köyü, şahıs mülkü, üzerinde tescilli kilise kalıntısı, sarnıç, sur duvarı kalıntısı, yol kalıntısı, mimari temel kalıntıları, nekropol alanı Yalova-Çınarcık istikametinde bulunan Şenköy Köyü merkezinden kuzeye girilip 4-5 km. yol kat edilerek ulaşılan Engere Mevki deniz kenarında bulunan ve bir burunun doğu ve batı bölümlerine kadar uzayan bir alandır. Kilise kalıntılarına yakın bir konumda deniz tarafına (kuzey) doğru yamacın eteğinde bir adet su yapısı tespit edilmiştir. Üst örtüsü çökmüş vaziyette ve içi su dolu halde bulunan (muhtemelen sarnıç) su yapısının etrafı doğal şartlar nedeniyle toprak altında kalmış olduğundan iç kısmına girilmesi imkansız bir hal almıştır. Etrafının bitki örtüsünden temizlenerek kazı ve sondajla yapının ortaya çıkarılması faydalı olacaktır. Göründüğü kadarıyla içi sıva kaplı dikdörtgen planlı ve üst örtüsü muhtemelen kırılarak yıkılmış yapının mevcut kalıntılarından tonoz örtülü olduğu anlaşılmaktadır. Kilise alanının kuzey batısında, su yapısının ise hemen üst tarafında burnun yamaçlarına doğru yukarı çıkıldığında yine bitki ve otlarla kaplı alanda konut temelleri olduğunu düşündüğümüz kalıntılar tespit edilmiştir. Aynı alanda burnun en tepe noktasına çıkıldığında burnun tam tersi olan batı istikametinde yapılan araştırmalarda muhtemelen fidan ekimi yapılması için bir miktar toprak alımının yapıldığı mevkide ki toprak kesitlerinde yoğun biçimde kırık seramik parçalar, mezar tuğla parçaları ve kafatası, kemik parçaları tespit edilmiştir.
Tescil Kararı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 08.02.2012 tarih 235 sayılı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2666    Eklenme Tarihi : 25 Haziran 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2014 Çarşamba