­ YÜRÜYEN KÖŞK | Kültür Portalı

Yürüyen Köşk - Yalova

Adres Merkez/YALOVA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Yalova Belediyesi
Kitabe 20 yy
Vakfiye 20 yy
Genel Tanım Yalova İli, Merkez İlçesi, Süleymanbey mahallesinde, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünün kuzeyinde, 46 ada, 29 parselde bulunan 1930 yılında Atatürk' ün emriyle yaptırılan ve yanındaki çınar ağacına zarar verilmemesi için yine Atatürk' ün emriyle 4,8 m kaydırılan yapıdır.
Yapılan Onarımlar 2005 yılında onaylı restorasyon projesi doğrultusunda restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yapı 2 katlı ahşap karkas yapım tekniğinde yapılmış olup, dış cephesi ahşap kaplamadır. Pencerelerinde ahşap kepenkler bulunan yapının çatısı Marsilya kiremitle kaplanmıştır. Deniz cephesindeki tek katlı betonarme salon yapıya sonradan eklenmiştir. Bu bölümün çatısı üst katla bağlantılı şekilde teras olarak kullanılmaktadır. Ana yapının büyüklükleri yaklaşık 50 m² olup alt katta küçük bir salon, wc-duş ve servis odası, üst katta yatak odası, banyo ve oturma odası bulunmaktadır. Köşk içerisinde Atatürk tarafından kullanılan orijinal eşyalar bulunmakta olup, yapı şu an müze olarak kullanılmaktadır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 08.06.2011 tarih ve 7017 sayılı kararı