­ YAVERAN KÖŞKÜ | Kültür Portalı

Yaveran Köşkü - Yalova

Adres Termal
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.B.M.M. Milli Saraylar Daire Başkanlığı
Yaptıran Sultan II. Abdülhamid Dönemi'nde (1876-1909)
Yapım Tarihi Sultan II. Abdülhamid Dönemi'nde (1876-1909)
Vakfiye
Genel Tanım Atatürk Evi'nin hemen yakınındaki köşk, Sultan II. Abdülhamid Dönemi'nde (1876-1909) bir dinlenme köşkü olarak yapılmış ve Cumhuriyet Dönemi'nde Yaverler Köşkü olarak kullanılmıştır.
Yapılan Onarımlar 2007 yılında restorasyon görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Yapı iki tam kat ve bir çatı katından oluşur. Birinci katı kargir, üst katlar ahşaptır. Dikdörtgen planlıdır. Yapıda tavanlar ahşap olup beyaz boya ile badanalanmıştır. Giriş bölümü orta kata açılır. Dikdörtgen bir orta sofa karşımıza çıkar. Sofa’nın iki yanına ikişer oda banyo ve mutfak yerleştirilmiştir. Kuzey cephesinde balkon yer alır . Yapının iç kısmında doğu cephesinden ahşap merdivenlerle alt ve üst katla bağlantı kurulur. Üst kat küçüktür, personelin kalması için kullanılmıştır. Alt katta batı cephesinde dikdörtgen şeklinde banyo bulunur. Abdülhamid’in annesine ait olduğu bilinir. Banyonun ortasında havuz yer alır ve bu havuza basamakla inilir. Restorasyon esnasında havuzun üstü camla kapatılmıştır. Saçaklı dik çatı, çatı katı penceresinin bulunduğu üçgen alınlık, üst dış cephe ve ikinci kattaki verandayı taşıyan kolonların başlıkları sahip oldukları süsleme özellikleriyle, Art Nouveau üslubunu yansıtmaktadır. Köşk’deki eşyalar restorasyon sırasında yenilenmiş olup, modern mobilyalarla döşenmiştir. Yapı günümüzde T.B.M.M misafirhanesi olarak kullanılmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Otel
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K.' nun 14.5.1983 gün 14971 sayılı kararı