­ KİLİSE | Kültür Portalı

Kilise - Yalova

Adı Kilise
Mah. Köy - Mevkii Esenköy Beldesi
Adres Çınarcık/YALOVA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Malikleri ve Esenköy Belediyesi
Vakfiye
Genel Tanım Yalova İli, Çınarcık İlçesi, Esenköy Beldesi sit dışı tescilsiz, 201 ada, 4-5 parselde, şahıs mülkiyetinde bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlı kuzey güney doğrultulu yapının özellikleri doğrultusunda kilise binası özellikleri gösterdiği dolayısıyla tescilinin gerekliliği anlaşılmaktadır. Anıtsal yapının iç kısmında yeni yapılaşma izleri görülse de şu anda kullanılmamaktadır. Yapının bu iç kısmındaki yakın dönem eklentilerinden ve dış kısmındaki merdivenli bölümden yine yapının güney yönünde bulunan ve çeşitli dükkanlar olarak faaliyet gösteren birimlerden arındırılması silüet olarak yapı karakteristiğinin vurgulanması açısından faydalı olacaktır. Yapı iç ve dış duvarları genelinde dağınık moloz taş ve 2 sıra tuğla sırası dikkat çekmektedir. Muhtemelen üst örtüsünün ahşap olması dolayısıyla günümüze gelemeyen yapının kırma çatı ile örtülü olduğu anlaşılmakla birlikte orjinal pencere açıklığı tuğla ile örgülü beşik kemerle sağlanmıştır. Ancak muhtelif yerlerde günümüze ait yeni pencere açıklıkları tespit edilmiş ve harici olarak da mevcut orjinal pencere açıklıklarının bazılarının tuğla ile örülüp kapatıldığı anlaşılmaktadır. Kilisenin orjinal girişleri şu anda kullanılmamakta olup batı cephenin büyük bir kısmının yok olmuş vaziyette olması mevcut yapıdaki sıkıntılardan birisi olarak dikkat çekmektedir. Yapının apsis kısmı ise yakın zamanda örülerek kapatılmış olup muhtemelen güney cephede yer alan dükkanların arka cephesini oluşturmaktadır. Yapının yaklaşık olarak duvar kalıntısı 30-40 cm cm.genişliğindedir.Muhtelif yerlerde kullanılmış mermer parçalar ve haç figürlü farklı boyutlardaki mermerlere rağmen (şpolyen malzemeler) yapı genel özellikleriyle geç dönem karakteristiği göstermekte olup muhtemelen yakın yüzyıllarda gayri müslimler tarafından kullanılmış bir kilise olarak nitelendirilebilir.
Tescil Kararı Kocael Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 19.09.2012 tarih 598 sayılı kararı