­ ÇOBANKALE (ANIT) | Kültür Portalı

Çobankale (anıt) - Yalova

Adı Çobankale (anıt)
Harita No H22c2-H22d1
Mah. Köy - Mevkii Kara dere
Adres Altınova
Vakfiye
Genel Tanım Yalakdere Vadisinde Antik yol üzerinde bulunan doğal bir yükselti üzerinde stratejik bir noktada yer alan Kale kalıntıları.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kale kalıntıları yalak dere vadisini takip eden Altınova Yalakdere karayolunun yaklaşık 8.km. sinde Kara dere’nin Yalak dere ile birleştiği noktanın biraz kuzeyinde bulunan ve yaklaşık 150 m. Yüksekliğindeki, 3 tarafından Yalak dere ile çevrili doğal bir kayalık üzerinde bulunmaktadır. Çok sık çalılık ve ağaçlarla kaplı olan tepedeki Kalenin güney kısmında yer alan iki burç diğerlerinden daha iyi korunmuş vaziyettedir. Diğer burçlara ait kalıntılar yer yer takip edilebilmekteyse de surlar neredeyse yok olmuştur. Yarım daire planlı burçlar ve surlar yerel kayalardan ve seyrek olarak kullanılan tuğladan harç kullanılarak örülmüştür. Kale antik dönemde İstanbul (Byzantion), İznik (Nicea) ve İzmit (Nicomedia) gibi üç önemli kenti birbirine bağlayan ve İznikten başlayarak Altınova Hersek Köyünde (Helenopolis) denize ulaşan yol üzerinde stratejik bir noktada kurulmuştur.
Tescil Kararı B.K.T.V.K.K.’ nun 14.1.2004 gün 10273 sayılı kararı