­ ÇINARCIK İŞİ ( ÇINARCIK İĞNE OYASI) | Kültür Portalı

Çınarcık İşi ( Çınarcık İğne Oyası) - Yalova

Çınarcık İşi veya Çınarçık iğne oyası diyede bilinen çalışma; İpek, pamuklu ve keten kumaşlar üzerinde iplik çekilmesi ve doğal ipliklerle kumaşın İşlenmesi ile yapılır. Oda takımlarında, sehpa örtülerinde, yatak odalarında kullanılır. Kullanılan tüm malzemeler organik malzemelerdir. Kumaşlar el dokuması olmasına dikkat edilmektedir. Atkı ve çözgü iplikleri birbiri ile orantılı vr ölçülü olmalıdır. İpliklerde doğal renk olan ekru tercih edilmektedir. Yapısı iki sıra antika, İki sıra 1,5 crr>Hk iplik çekil hat ve 3 cm'lik yine iplik çekili alan ve aralrda yarım cm'lik kumaş bırakılarak oluşturulur, İkili hatlar ve yardımcı hatlar ana hattın etrafında simetri oluşturacak şekilde yer alırlar. Antikalar ince kumaş kumaş kumaş renginde İplikle işlenir. İş bittikten sonra ipek kozası ile zenginleştirilir. Örtü kenarına en uygun şekilde oya İle tamamanır yada pul oya İle dikilir. Antep ajurları, susma teknikleri ve kaniviçe tarzı işlerle zevke göre çalışılabilir. Bilinen tarihi olarak 70 senelik bir tarihe dayanmaktadır. Çınarcık işi yalnızca Çınarcık merkezinde yapılmaktadır. Civar köylerde ve Yalova'da pek tanınmamaktadır. Çınarcık işi eskiden her kızın çeyizinde yer almaktaydı ve çeyizin olmazsa olmazıydı. Zamanla diğer geleneksel el sanatlarımızın başına gelen Çınarcık İşininde başında geldi. Fabrikasyon ürünlerin yaygınlaşmasıyla birlikte nesilden nesile unutulmaya başladı. Son iki senedir Çınarcık Belediyesi desteğiyle Bilge Şahin tarafından açılan kurslar vasıtasıyla tekrar eski günlerine dönmektedir. İki senedir Çınarcık işi yapımı yeni bir İvme kazanmasına karşın, işi bilen ustalar yirmi yıldır İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere ve yurtdışında Almanya, Fransa, Hollanda ve İnglltereye satılmaktadır. Malzemeler Kumavın (izcilikleri Tamamen organik pamuklu, keten ve ham İpek üzerine işeniyor. Atkı ve çizgili İplikleri tamamen aynı kalınlıkta olması gerekiyor. İstenen renk olabilir. Tercih edilen renk ekru (doğal renk) kullanılır. İpeğin doğal rengidir. İplik kumaşın kalınlığına göre 8 ve 12 numara işlenebilir. İpliğin özellikleri Monte edilen nakış ipliği ile dikilir. Bir işte örneğin 12 numara kalınlıkta, lx 0,4 metre kumaş için 5 gr koka harcanmaktadır. İstenirse simli iple fantezi işler yapılabilir. Kumaşın temini: Kumaşlar Ankara Atatürk Kültür Merkezinde açılan fuarda Türklyenin değişik yörelerinde gelen kumaş üreticilerinden kargo yoluyla alınmaktadır. Kumaşların özellikleri yöreden yöreye kalınlıkları, genişlikleri ve renkleri değişmektedir. İpek kumaşlar bir hayli masraflı olmaktadır. İğnenin özellikleri İğnelerin ucu küt. Etamin iğnesi ince ve uzun. Diğeri antika (normal dikiş) iğnesi. Diğer katkı malzemeleri İpek Kozası Tercihe göre doğal malzeme olan İpek kozası kesilerek kumaşın üzerine dikilir İşi zenginleştirmek için pul, boncuklarla zenglieştıtirlebiler Kumaşın Ütülenmesi Kumaşın ütülenmesi kumaş tersten ütülenir. Kumaşın Temizliği Kumaş kolalı olarak yapılırsa kirden daha az etkilenir, ömrü uzar. Kullanıldığı Yerler: Yatak Takımı, karala eteği, yastık, şase (yatak üstüne, bohça) Yapımı: Çınarcık işi üç ayn kısımda incelenebilir. Birincisi ana hattın bulunduğu 3 cm boyunda ipliklerin çıkartıldığı kısım. İkinci kısım ana hattın her iki tarafında 0,5 cm kumaş bırakıldıktan sonra 1,5 cm iplik çekilerek yapılan yan hatlar. Üçüncü kısım yan hatların 0,5 cm boşluk bırakıldıktan sonra tek sıranın çıkarılması ile oluştrulan simetrik hiristo kısımları. Çınarcık işi yapmaya başlandığında ilk önce birinci hiristo kısmı, ardından 0,5 cm kumaş bırakıldıktan sonra, 1,5 cm İplik çekimi sırasında yanlış çeklrn yapmak, tıpkı insanın ana damarına zarar verilmesi gibi telafisi olmayan bir sonuca yol açar. Kumaş bu durumda değiştirilmelidir. İplik bittiği zaman kumaşa bğlntı yapılmaz. Balıkçı düğümü İle yeni ipe bağlanır. Yapım Süresi: 45 cm'lik bir iş bütün gün oturulursa üç günde bitlrilebilmektedlr. Öğrenim Süresi: 1 ay. (3 gün 10 ile 6 arası) Yaşayan ustalar: Çınarcığın en yaşlılardık İrfan Yıldız, Gülniyaz Özkan,,fofat özdür,'|Azimet Aslan. Birge ŞAHİN (Çınarcık İşi Eğitmeni) Vali Akı Cad. Ay Sokak. No:6 Çınarcık/YALOVA Tel:226 2450829 -05066182915 E-Posta: bilgesahin61@hotmail.com
El Sanatları
Görüntülenme Sayısı : 6044    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 26 Mart 2013 Salı