­ BAHÇESARAY KIZIL KÖPRÜ | Kültür Portalı

Bahçesaray Kızıl Köprü - Van

Adı Bahçesaray Kızıl Köprü
Mah. Köy - Mevkii
Adres Bahçesaray - Hizan yolu üzerinde, Bahçesaray'dan 5 km kadar uzakta, Müküs Çayı üzerinde yer alır.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapım Tarihi 16.-17.yy
Vakfiye
Genel Tanım Bahçesaray - Hizan yolu üzerinde, Bahçesaray'dan 5 km kadar uzakta, Müküs Çayı üzerinde yer alan köprü adını kemerdeki kırmızı renki tuğlalardan alır. Günümüzde sadece yayalara açıktır. Kimin tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmese de malzeme ve örgü tekniğinden 16. veya 17. yy arasında inşa edildiği düşünülmektedir.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Köprü güneydoğu - kuzeybatı yönünde, kuzeye yaklaşık 10 derece açı ile Müküs Çayı üzerinde zemine kurulmuş tek kemerli bir köprüdür. Döşeme uzunluğu 45,5m, yüksekliği 10,65m, genişliği 3,6m gelmektedir. Tabliye iki yönden 'V' şeklinde 1,1m genişleyerek stablize yola geçiş yapmaktadır. Kemerin her iki yanında birer konaklama hücresi yer alır. Konaklama hücrelerinin üzeri beşik tonozla örtülmüştür. Köprüde moloz taş, kesme taş, kaba yontulmuş taş, tuğla ve mermer sal taşı kullanılmıştır. Bağlayıcı malzeme beyaz ve kahverengi kireç harcıdır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü