­ BAT | Kültür Portalı

Bat - Tokat

Bat İçin Gerekli Malzemeler:

  • 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 2 çorba kaşığı salça
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kuru soğan
  • Yarım demet yeşil soğan
  • Yarım demet maydonoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 çorba kaşığı kuru reyhan
  • 1 fincan ince bulgur
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • tuz
  • 200 gr üzüm yaprağı
  • 5-6 dilim ev ekmeği

Bat Yapılışı:

Mercimek yıkanıp süzdürülür. Tencereye koyulup,üzerini 4-5 parmak geçecek kadar suyun içinde bir taşım kaynatıp köpüğü alınır. Ateşi kısılarak mercimekler yumuşayıncaya kadar haşlanır. İçine bulgur katıp, karıştırarak soğumaya bırakılır. Ceviz içi havanda hafif irice dövülür. Biberlerin saplarıyla tohumları temizlenir ve ince kıyılır. Domatesler ve soğan küp şeklinde doğranır. Taze otları ince ince kıyılır. Soğuyan mercimeğin içine salça, tuz,kırmızı biber, soğan, domates,yeşil biber ve yeşillikler eklenerek iyice karıştırılır. Ceviz içi serpilip karıştırarak haşlanmış asma yaprağı ve ev ekmeği eşliğinde servis yapılır.

Kaynak: Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Tokat Geleneksel Mutfak

 

Görüntülenme Sayısı : 1418    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 27 Mart 2020 Cuma