­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Bey Hamam Sokakta bahçe içinde yer alan yapı zemin+ara kat+bir katlıdır. Yapıya, zemin katta cephenin ortasında yer alan çift kanatlı ahşap kapı dışında bu cephenin köşesindeki yuvarlak kemerli kapıyla da girilmektedir. Zemin katta her iki kapı arasında iki dikdörtgen giyotin pencere yer almaktadır. Çift kanatlı kapı üzerinde aydınlık penceresi bulunmaktadır. Cephenin köşesinde yer alan çıkma zemin kat ve birinci kat boyunca devam etmektedir. Çıkmanın ön yüzünde üçlü dikdörtgen pencere, yan yüzünde bir dikdörtgen pencere yer almaktadır. Birinci katta cephenin diğer bölümüne dörtlü ve üçlü dikdörtgen pencereler yerleştirilmiştir. Yan cephede ara katta küçük dikdörtgen aydınlık penceresi, birinci katta üçlü dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Arka cephede birinci kat tüm cephe boyunca uzanan bir çıkmaya sahiptir. Zemin kat ve birinci katta aynı pencere düzenlemesi görülmektedir. Üç bölüme ayrılmış cephede orta bölümde dörderli, yan bölümlerde üçerli dikdörtgen pencereler bulunmaktadır. Kırma çatı alaturka kiremitle örtülmüş, altı içe eğimli geniş saçak ahşapla kaplanmıştır.