­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Eğimli bir arazi üzerine kurulmuş yapı, zemin üzerine ara kat + bir katlıdır. Bitişik nizamda inşa edilmiş, orijinalinde iç planları aynı olan yapılardan sağdakine zeminden çift kanatlı ahşap kapı ile giriş sağlanmaktadır. Zeminde bir adet küçük havalandırma penceresi vardır. Ara katta üçerli düzende altı adet giyotin pencere yer almaktadır. Birinci kat gönye çıkmalı olup, iki birimlidir. Sağdakine iki adet, soldakine üç adet, iç yan yüzlerine ise birer adet dikdörtgen giyotin pencere yerleştirilmiştir. Sağ yan cephesinde zemin kat sağır olup, ara katta solda bir ve sağda iki dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Birinci katta solda ve sağda ikişer adet giyotin pencere yer almaktadır. Soldaki yapı eğimden dolayı kat kaybetmiştir. Zemin + bir katlı yapıya sol köşeden tek kanatlı kapı ile giriş sağlanımaktadır.Sağ yan ön cephe duvarı tuğla ile yenilenmiştir. Birinci kat yine iki birimli gönyeli çıkma şeklinde düzenlenmiştir. Ancak daha sonraki bir dönemde dikdörtgen giyotin pencereler, geniş pencereye dönüştürülmüştür. Sol yan cephede birinci katta geniş bir pencere yer almaktdır. Arka cephede sağ yan dışa çıkmalıdır. Buradaki tek kanatlı ahşap kapı ile girilen sahanlıktan her iki eve geçiş sağlanmaktadır. Kapının sağında iki tane küçük havalandırma penceresi bulunmaktadır. Taş temel üzerine ahşap karkas arası kerpiç dolgu tekniğinde inşa edilmiştir. Üzeri sıvalı ve beyaz badanalı evin yatay ve dikey elemanları ahşap silmelerle belirginleştirilmiştir. Alaturka kiremit kaplı kırma çatının saçak altı ahşapla kapatılmıştır.