­ KONUT | Kültür Portalı

Konut - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Halit Sokakta yer alan yapı zemin+ara kat+bir katlı bir köşe yapısıdır. İki yüzlü iç sofalı plan tipinda inşa edilmiş ev, avlusuz ve arka bahçelidir. Sokağa bakan cephenin ortasında yer alan çift kanatlı giriş kapısı üzerinde demir parmaklıklı aydınlık penceresi görülmektedir. Zemin katta kapının bir yanında dikdörtgen küçük bir pencere bulunmaktadır. Ara kat pencereleri demir kafeslidir. Birinci katın köşelerde yer alan çıkmalarından biri gönyeli, diğeri düz çıkma biçimindedir. Gönyeli çıkmanın ön yüzünde üç dikdörtgen pencere, yan yüzünde bir dikdörgen pencere bulunurken düz çıkmanın ön yüzünde iki dikdörtgen pencere, yan yüzünde bir dikdörtgen pencere yer almaktadır. Orta bölümde ise üç dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Beşik çatı alturka kiremitle örtülüdür. Saçak altları kaplamasız düz saçak şeklindedir. Taş temel üzerine ahşap iskelet arası kerpiç dolgu tekniğinde inşa edilmiştir. Tavan ve yer ahşap, taşlık kısmı taş döşemelidir. İç elemanlarından yüklük, sedir, lambalık, ocak ve fırın mevcuttur.