­ KATIRCILAR HANI | Kültür Portalı

Katırcılar Hanı - Tokat

Yapım Tarihi 18.-19. yy.
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Han
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sulusokak'ta yer alan yapının adını, banisini ve inşa tarihini veren bir kitabesi bulunmamaktadır. Çevre halkı tarafından Katırcılar Hanı olarak adlandırılan yapı, mimari özellikleri dikkate alınarak 18.yy sonu 19.yy başına tarihlenmektedir. Bir kısmı yıkılmış ve yangın geçirmiş yapı, kuzey-güney doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı, iki katlı bir şehir içi hanıdır. Güney cephede, Sulusokağa açılan bir kapıyla girilen han; dört eyvanlı, açık avlulu plan şemasında inşa edilmiştir. Bugün yalnızca giriş eyvanı olan güney eyvanıyla onun iki yanındaki birimler ayaktadır. Kuzeyde yer alan eyvan ve iki yanındaki dikdörtgen planlı hücreler tamamen yıkılmış durumdadır. Moloz taş temel üzerine ahşap karkas arası kerpiç malzemeyle inşa edilmiş, kapı ve pencerelerde kesme taş kullanılmıştır (Gündoğdu V.D,2006).
Orjinal Kullanım Kullanılmıyor