­ ALTINYAYLA MERKEZ CAMİİ | Kültür Portalı

ALTINYAYLA MERKEZ CAMİİ - Sivas

Yapım Tarihi 1313 H
Yapan Mahmud Usta
Kitabe İki adet Kitabe var
Vakfiye İki adet Kitabe var
Genel Tanım Altınyayla Kasabası, Merkez, Aydın Mahallesi’nde bulunan camii, 1313 (H) yılda Ahmet Ağa tarafından, Mahmud Usta’ya yaptırılmış, kare planlı son derece güzel ahşap işçilikli, ahşap tavan işlemeli üzeri kökboyası ile süslemeli bir camidir.
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar Camide yapıldığı (1313) (H) tarihten bu yana hiçbir onarım yapılmamıştır
Ayrıntılı Tanımı Sivas ili, Şarkışla ilçesi, Altınyayla Kasabası’nın Aydın Mahallesi’nde bulunan Altınyayla Camii, H. 1313’de (1895) Ahmet Ağa tarafından Mahmut, Müstak ve Salman adlı ustalara yaptırılmıştır. Kare planlı, basık damlı, ahşap tavan işçilikli camii, ahşap tavan üzeri ve duvarlarındaki boyama süsleriyle, süsleme usulleri çok güzel bir yapıdır. Son cemaat mahalli ve iki ayrı mekânlı caminin iç kısmından tek merdivenle çıkılan fevkanesi bulunmaktadır. Ahşap oyma ve bezemeli minberi ve sade bir mihrabı vardır. Ayrıca caminin yaptırıldığı zamana ait üzerinde tarihleri bulunan 32 adet halı seccade de önemlidir.
Tescil Kararı 21.10.1988-290
Yayın Dizini Bu envanteri hazırlayan araştırmacılar tarafından Türk Etnografya Dergisi’nde yayınlanmak üzere bir

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2441    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 04 Haziran 2014 Çarşamba