­ AKÇAKALE KALESİ (HÖYÜK) | Kültür Portalı

AKÇAKALE KALESİ (HÖYÜK) - Sivas

Adı AKÇAKALE KALESİ (HÖYÜK)
Harita No j.39 C-1
Mah. Köy - Mevkii Akçakale Köyü
Adres Akçakale Köyü-KANGAL
Vakfiye
Genel Tanım Sivas ili, Kangal ilçesi, Alacahan bucak merkezine bağlı Akçakale Köyü’ne, Çetinkaya Bucağı veya Alacahan Bucağı’ndan ulaşım mevcuttur. Sivas-Malatya Devlet Karayolu üzerinde bulunan Alacahan Bucağına 18 km. mesafede stabilize bir yolla bağlıdır. Akçakale Köyü, “Kale Tepe” olarak adlandırılan ve üzerinde antik yerleşme olan kısmen kayalıklı doğal tepenin doğu yamacına kurulmuştur. Yerleşmede toprak çekme yoluyla yapılmış kısmi tahribatlar olup, buralardan Ortaçağ’a ait seramik parçaları toplanmıştır. Köyün kuzeyinde, köy yolunun üzerindeki kayalıklarda bir niş içine oyulmuş 15 sıra Grekçe yazılı kitabe bulunmaktadır. Kayalıklarda ayrıca niş şeklinde oyulmuş mezar odaları da vardır. Geniş ve önemli bir antik merkez özelliği göstermektedir.
Ayrıntılı Tanımı -
Orjinal Kullanım Höyük